Гърция гласува на референдум
Гърция гласува на референдум / снимка: БГНЕС, архив

Гръцките граждани днес се произнасят на референдум дали одобряват предложенията на кредиторите за постигане на споразумение за допълнителна финансова помощ.

При допитването гръцкият народ трябва да реши чрез гласуване дали правителството да приеме, или отхвърли проекта за споразумение, представен на Еврогрупата от Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд на 25 юни. На хората предварително бе предложено да се запознаят с обемния документ на кредиторите, който се състои от две части - "Реформи за приключване на сегашната програма" и "Предварителен анализ на устойчивостта на дълга", съобщава БТА.

В избирателната бюлетина се предлага да се гласува "за" или "против" предложението на кредиторите, като отговорът "против" е на първо място, отбелязва ТАСС.

Това е първият референдум за тях от 40 години насам, иначе осми в новата история на Гърция.

Гласуването започна в 07:00 ч. местно време, предаде ТАСС. По данни на министерството на вътрешните работи и административната реформа право на участие във всенародното допитване имат около 8,5 милиона граждани на Гърция. Референдумът ще се признае за действителен, ако в него участват не по-малко от 40 процента от регистраните избиратели.

Министърът на вътрешните работи и административната реформа Никос Вуцис съобщи, че първите предварителни данни след преброяването на гласовете ще бъдат обявени около 20:30 - 21:00 ч. местно време. След затварянето на избирателните секции в 19:00 ч. е възможно да бъдат огласени екзитполове.

Преговорите с правителството на Алексис Ципрас завършиха без успех, крайният срок, в който Атина трябваше да плати близо милиард и 600 милиона евро на МВФ, изтече. На практика страната е във фалит. По-рано еврогрупата отхвърли искането на гръцкия кабинет да получи удължаване на програмата.

Изходът от гласуването е несигурен. Според последното проучване на общественото мнение 44,1% от гърците са готови да кажат „да" на предложението на кредиторите, а с „не" вероятно ще гласуват 43,9% от избирателите. Анализаторите отбелязват, че много от гражданите са разколебани след затварянето на гръцките банки и ограничаването на сумите за теглене, за което допринасят и слуховете за изчерпване на основни стоки в магазините и предстоящи лишения.

Финансовите анализатори се съмняват, че референдумът в Гърция ще промени значително ситуацията в страната. Много от тях очакват преговорите да бъдат подновени независимо от резултата, въпреки че отрицателният вот може да тласне страната към бързо излизане от еврозоната, припомня агенция "Фокус".

Някои от световните икономисти смятат, че по-малко лошият избор е гласуването с „не". Така страната ще трябва да приеме болезненото излизане от еврозоната, но след това ще може да се завърне към икономическата стабилност благодарение на обезценената национална валута.