МВР иска поредна финансова инжекция от 145 млн. лв.
МВР иска поредна финансова инжекция от 145 млн. лв. / снимка: Sofia Photo Agency, архив

МВР иска поредна финансова инжекция от 145 млн. лв. С тях ще се довърши комуникационната си система TETRA, става ясно от проектопостановление, качено на сайта на вътрешното министерство, пише „Сега". Тази година правителството вече отпусна на МВР пари два пъти - 30 млн. лв. за заготовки за нови лични документи и 14 млн. лв. за "мерки по Шенген".

Вътрешният министър Румяна Бъчварова иска парите за следващите пет години. Планира се те да бъдат харчени поетапно. Първите 45 млн. лв. са за периода 2016 -2017 г. За следващите години са нужни съответно - 32 и два пъти по 34 млн. лв. Няма обяснение защо осигуряването на радиопокритието не е било планирано в бюджета, отпуснат на министерството за 2015 г., нито защо довършването му не се планира от следващата година нататък като перо в бюджета.

Системата TETRA има радиопокритие върху 67% от страната, обясняват от МВР. Комуникацията през нея се ползва по границата, при бедствия и аварии, както и за връзка между отделните структури на ведомството. За изграждането й са похарчени около 100 млн. лв. бюджетни пари и средства по финансирани от външни донори проекти от 2003 г. насам. Достъп до TETRA имат АЕЦ "Козлодуй", ДАНС, ДАТО, НСО, здравното министерство, прокуратурата, правосъдното министерство и БАН. Крайната цел е до нея да имат достъп 52 хил. потребители и да се подменят локалните УКВ системи, по които институциите си говорят в момента. Освен разговори системата позволява изпращането на кратки съобщения.

Въпреки че е изградена на повече от половината територия, отделните структури на МВР имат проблеми с връзката помежду си, става ясно от плана за доизграждане на TETRA. Това е констатирано при миналогодишното учение "Защита", чиято цел бе да се провери реакцията при евентуална авария в АЕЦ "Козлодуй". "Участващите сили, използвайки свои радиокомуникационни средства, са в невъзможност да установяват както гласова радиокомуникация помежду си, така и обмен на данни", пише в документа.

След отпускане на парите първият етап ще бъде пълно радиопокритие на областно ниво в София, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Смолян и Кърджали. Досега се е работело на парче, затова изграждането на системата тече толкова бавно и разпокъсано, оправдават се от МВР и дават пример как с парите по Шенген е осигурено покритие само на 30-километров участък по границата.