„Газета виборча за конфликта в Мукачево: Братоубийствени борби в Украйна
„Газета виборча за конфликта в Мукачево: Братоубийствени борби в Украйна / снимка: БГНЕС

Двама бойци на крайнодясното украинско движение "Десен сектор" са убити, трима полицаи са ранени и един цивилен, който почина в болница. Това може би е все още непълната равносметка на конфликта и престрелката в град Мукачево, в Закарпатска област на Украйна, пише полският вестник "Газета виборча". Смята се, че става дума за битки за преразпределяне на пазара на контрабандни стоки, по-специално цигари. Президентът Петро Порошенко заяви, че държавата трябва решително да противодейства на всички прояви на бандитизъм.

Мукачево е вторият по големина град в Закарпатска област, Югозападна Украйна. Вчера в града с население от 80 хиляди души с четири джипа пристигат въоръжени бойци на "Десния сектор". Имали уговорена среща с депутата от украинския парламент Михайло Ланьо, но мястото на срещата било сменено и трябвало да се състои в спортен комплекс, собственост на депутата. На входа на комплекса се стига до спор с охраната, един охранител е ранен с изстрел в главата.

На място пристига началникът на полицията, бойците на "Десен сектор" искат от силите на реда да се разоръжат. Започва стрелба, като според свидетели хората на "Десен сектор" стреляли във въздуха. След избухване на димна граната, хората с джиповете минават с таран през колата на полицията и бягат.

На пътя към Киев полицията е поставила блокада. Бойците на крайнодясното движение откриват стрелба от автомати, картечница и гранатомет. Унищожени са три коли на полицията, двама бойци са застреляни, четирима полицаи са ранени. Други бойци са обкръжени в района на село Лавка, операцията се поема от украинските сили за сигурност. Бойците казват, че са готови да се предадат, но искат да получат заповед за това от лидера си Дмитро Ярош. Твърди се, че преговори с него водят президентът и ръководителят на Службата за сигурност на Украйна. В Мукачево са изпратени части на Националната гвардия.

В преговорите на място се включва депутатът Виктор Балога, който казва, че иска да посредничи, за да предотврати кръвопролитие, но според украински коментатори всъщност има други интереси. Смята се, че става дума за битка за преразпределяне на сфери на влияние и на пазара на контрабандни стоки. Балога е роден близо до Мукачево, тук започва политическата си кариера, ръководи кампанията в Закарпатието на Виктор Юшченко за президентските избори през 2004 г. , през 2006 стана шеф на Секретариата на президента. Наричат го сивият кардинал на украинската политика. По времето на Виктор Янукович е министър на извънредните ситуации, а след като през 2102 г. влиза в парламента, започва да критикува президента.

Силата на Балога е в контрола му върху Закарпатския окръг - и по времето на Юшченко, и на Янукович, и сега - при Петро Порошенко, пише полският вестник. Опонентите му твърдят, че контролира контрабандните канали през този регион, който граничи със Словакия и Унгария. Всъщност не само той, а целият клан Балога - в парламента са и двамата му братя и негов братовчед. А синът Андрий се готви за изборите на кмет на Мукачево, които са тази година. Според жителите на града конфликтът в Мукачево е бил заради контрабандата на цигари, а "Десен сектор" са на страната на Балога.

Каквито и да са били причините за конфликта в Мукачево, той може да повлияе на съдбата на "Десен сектор". Има твърдения, че са водени разговори за присъединяване на доброволческите отряди на това движение, които се бият срещу сепаратистите в Източна Украйна, към украинските въоръжени сили, но все още не е взето решение, пише "Газета виборча" . Вестникът, който отблизо следи събитията в Украйна, задава обаче въпросът как е възможно в район, който се намира на повече от хиляда километра от фронта, членове на "Десния сектор" да разполагат с толкова много оръжие. Трудно е да се предположи, че украинските власти ще могат да си затворят очите пред това. Снощи президентът Петро Порошенко нареди да бъдат разоръжени тези, които са стреляли по жителите на Мукачево. Държавата трябва решително да противодейства на всички прояви на бандитизъм, каза Порошенко.

Властите в Киев от известно време се опитват да решат ситуацията с доброволческите батальони и да върнат на държавата монопола върху използване на сила, пише в заключение "Газета виборча".

Източник: БТА