Националният съвет на БСП утвърди три номинации за кметове в област Сливен
Националният съвет на БСП утвърди три номинации за кметове в област Сливен / netinfo

Инж. Кольо Милев за Община Сливен, Пепа Беева за Нова Загора и Ваня Колева номинирана за кмет на община Твърдица, са одобрените и от  НС на БСП кандидат-кметове за предстоящия местен вот, съобщиха от местната червена централа. НС на БСП  утвърди издигнатите кандидати за кметове на общини за участие в изборите за общински съветници и кметове - 2015 г.,

84 от досега номинираните кандидати за кметове са одобрени. Както вече информирахме, председателят на БСП Михаил Миков посочи, че за партията е от значение политическата платформа на кандидатите, които участват в изборите. Не става въпрос само за спечелване, а за прокарване на лява политика, подчерта той. 88% от кандидатите за кметове на Местни избори 2015, излъчени или подкрепени от БСП, чиито кандидатури на свое заседание вчера утвърди Националният съвет на партията, са в активна възраст до 60 години. 37% от кандидатите са на възраст до 45 години.

Тенденцията за видимо подмладяване в партията подкрепя и фактът, че едва 12% или само 10-ма претенденти са на възраст над 60 години, а най-възрастните двама са на 65 години. Над половината от одобрените кандидатури (62% или 52-ма души) се борят за своя първи мандат като кметове на общини в страната.

Желанието на БСП за обновление в местната власт чрез привличането на нови, стойностни лица се доказва и от това, че 18 претенденти (21% от утвърдения вчера списък) никога досега не са заемали длъжности в органите на местното самоуправление. Същевременно, БСП подкрепя приемствеността в местната власт и предоставя възможност за продължаване на успешното управление на 32-ма сегашни кметове на партията (38% от одобрените днес кандидатури).

 

Сред тях могат да бъдат посочени множество отлични примери за ефективно управление с грижа за хората и общините от общо над 70 общини, които към настоящия момент се управляват от кметове, издигнати или подкрепени от БСП. 96% от всички одобрени към момента  кандидати за кметове на общини, излъчени и подкрепени от БСП, са завършили поне едно висше образование. Мнозина от тях имат и втора специалност.

Това недвусмислено потвърждава стремежа на автентичната лява партия у нас да залага на изявени лидери, които разполагат с нужните образователен ценз, компетенции и възможности.