Депутатът Иван Иванов: Перспективите Шумен да има пречиствателна станция за питейни води клонят към нула
Депутатът Иван Иванов: Перспективите Шумен да има пречиствателна станция за питейни води клонят към нула / Дарик-Шумен

Перспективите Шумен да има пречиствателна станция за питейни води клонят към нула. Това заяви на пресконференция по-рано днес народният представител от БСП-Шумен Иван Иванов. По думите му, след заседание на комисията по еврофондове към Парламента е станало ясно, че средства за изграждането на обекта ще се търсят от оперативните програми. „Бюджетът към настоящия момент не желае или няма възможност да отдели средства за подобна дейност", каза Иванов. Той допълни, че продължава работата на регионалното министерство по проектирането на пречиствателната станция за питейни води, прави се и интегриран воден план на област Шумен. „За съжаление изграждането на пречиствателна станция е някъде далеч във времето и твърде неясно дали ще се случи. Според мен най-оптимистичния вариант е 2018 г., ако се постигне обаче съгласие от Европейската комисия", поясни депутатът. Такова съгласие ще е нужно, тъй като по принцип по оперативната програма за околната среда не се предвижда реализацията на подобни проекти, а останалите приоритетни проекти Шумен не попада.

Иванов заяви, че най-удачно би било средствата нужни за изграждането на станцията - около 28 млн. лв. да се отделят от националния бюджет, защото иначе нещата изглеждат като химера, а не като реалност. „Оптимистичният вариант е средствата да се искат от европейската комисия през 2018 г., защото тогава ще са готови всички нужни документи", каза още Иван Иванов. Той изрази надежда, че колегите му от другите парламентарни групи ще обединят усилия, за да може проблемът бързо да се реши. „Ако намерим допирни точки, усилията ни може да доведат до един добър резултат", каза още той.

Народният представител алармира и за риск учебната година в шуменския филиал на варненския медицински университет да не стартира нормално. От висшето учебно заведение вече обявиха прием за 40 студенти, за да започне обучението им обаче е нужно извършването на ремонт в сградата на бившата белодробна болница. Иванов обясни, че по време на преговорите с университета община Шумен е поела ангажимент да преустрои две от помещенията, за да може там да се извършва нормален учебен процес, към момента обаче това все още не е сторено. Ремонтните дейности, които трябва да се извършат не са сериозни и все още не е късно те да бъдат осъществени. Иванов каза още, че е разговарял с кмета на Шумен Красимир Костов по този въпрос и е получил уверението му, че общината ще направи необходимото учебната година да започне нормално. Народният представител изказа и благодарност към всички свои колеги и хора, които са помогнали за реализирането на тази идея.

Иван Иванов изрази притеснение, че област Шумен не е предвидена за инвестиране на средства по Оперативна програма „Транспорт" през програмния период до 2020 г. „Това е видно и от направените обществени поръчки от Агенция „Пътна инфраструктура" за предварително проектиране на обекти, които ще бъдат изградени, като Шуменска област не попада в този списък и тук пътища няма да се реабилитират по тази оперативна програма", каза още народният представител.

По време на пресконференцията Иван Иванов говори и за идеята на социалистите ДДС за детските храни и аксесоари и бебешки стоки да бъде намалено на 5%. Това според левицата ще доведе до по-голямо улеснение младите семейства да имат и отглеждат деца. Предстои този петък в Парламента да се проведе дискусия за тежката демографска ситуация в страната, по време на която ще бъде засегната и тази тема.