Референдумът наесен - само с един въпрос
Референдумът наесен - само с един въпрос / снимки: БГНЕС
Референдумът наесен - само с един въпрос
81195
Референдумът наесен - само с един въпрос
  • Референдумът наесен - само с един въпрос

Парламентът бламира президента Росен Плевнелиев за референдума, който той предложи да се проведе заедно с местните избори на 25 октомври.  Това стана с изненадващата помощ на ГЕРБ и Реформаторския блок.

Депутатите отхвърлиха първите два въпроса от предложението на президента за референдум по изборните правила. Одобриха само третият въпрос, който предвижда възможност за дистанционно гласуване по електронен път.

Първите два въпроса - за избиране на част от депутатите с мажоритарен вот и за задължително гласуване не събраха необходимия брой гласове. Преди да подложат на гласуване въпросите на президента народните представители отхвърлиха и всички предложения на парламентарните групи за редакции на въпросите от референдума.

Питането „Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно” не беше одобрен от Народното събрание. „За” гласуваха 89, „против” бяха 85 и 22 се въздържаха. Така този въпрос не събра необходимите гласове.

Вторият въпрос на държавния глава също падна при гласуването в пленарна зала. Той гласеше „Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми”. Единствено 55 депутати от ГЕРБ и 14 от Патриотичния фронт бяха „за” второто питане на президента, както и един от БДЦ, трима от Реформаторския блок и един от независимите.

Общо 21 депутати от БСП бяха против, а 9 се въздържаха, 33 от ДПС гласуваха против, както и 9 от Реформаторския блок, като 7 се въздържаха. Освен единия народен представител от БДЦ, който подкрепи въпроса, 9 се въздържаха.

Референдумът наесен  само с един въпрос
netinfo

Впечатление направи изненадващото гласуване „против” на реформаторите, както и намалелият брой на участвалите в гласуването депутати от ГЕРБ. Докато първият въпрос събра по-широка подкрепа на депутати от ГЕРБ, то при второто гласуване едва 55 бяха „за”, други бяха „против”, а някои се въздържаха.

Парламентарната група на Реформаторския блок не е имала предварителна уговорка кой и как да гласува, обясни обаче депутатът от Реформаторите Петър Славов.

Реформаторите нямали уговорка как да гласуват за въпросите за референдума

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че сред депутатите от ГЕРБ е имало противоречия за задължителното гласуване.

При първото гласуване на въпроса за задължителния вот повечето от депутатите от партията мандатоносител се обявиха в подкрепа на задължителния вот, но при прегласуването депутатите се въздържаха, някои бяха против и по този начин помогнаха да се отхвърли предложението.

Цветанов не се съгласи в обвиненията на опозицията, че ГЕРБ и Реформаторите са бламирали президента. Той обаче коментира, че референдумът се обезсмисля само с един въпрос.

„Мисля, че това е некоректно от разговорите, които водихме и сутринта, и вчера, и това, което имахме като нагласа. Аз съм убеден, че ако имахме спазване на това, което беше принципно заявено, нямаше проблем да минат поне двата текста - за мажоритарния вот и за електронното гласуване”, обясни Цветанов. 

След отхвърлянето на два от трите въпроса на президента, социалистът Георги Божинов отчете, че днешното решение на депутатите е тежък шамар за държавния глава. „Резултатът на гласуването на Народното събрание е тежко и заслужено поражение за президента на републиката”, заяви той.

Плевнелиев: Ще бъде трагедия, ако НС не одобри референдума

Държавният глава предлагаше допитването да бъде по три въпроса „Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно”; „Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми”; „Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите”.