Бургас и Варна остават сред харесваните дестинации за руските туристи
Бургас и Варна остават сред харесваните дестинации за руските туристи / снимка: БГНЕС, архив

Бургас е втора предпочитана дестинация за руските туристи, съобщиха представители на онлайн-сервиса Tutu.ru, цитирани от ТАСС. Те са анализирали исканията на туристите, купуващи билети по-далечни курорти и са направили прогноза за следващия месец август.

„При българските (дестинации) Бургас и Варна има ръст на закупени билети при намаляване на средните цени с 3%”, твърдят представителите.

България рискува да посрещне 20% по-малко руски туристи това лято

На първо място е черногорския Тиват, а трети е Барселона. Както преди година лидер на рейтинга е Черна гора, която е предпочитана преди всичко от московчани. Делът на билетите по направлението Москва-Тиват е нараснал 1,6 пъти.

Що се отнася до Барселона, тази дестинация показва различна динамика, което според анализа важало и за Бургас и Варна. Докато за нашите дестинации има увеличение, „делът на испанските Барселона и Аликанте намалява през август при ръст на цените средно с 30%”, пояснили представители Tutu.ru.

Барселона обаче е предпочитана за туристите под 35 години, а Тел Авив и Париж от туристите на зряла възраст. За почивка с деца най-популярни са Аликанте, Бургас и Тиват.

В тройката на най-популярни туристически държави за руските туристи са Италия, следвана от Черна гора и Испания.

Източник: БГНЕС