Те трябва да раждат деца за “Ислямска държава”
Те трябва да раждат деца за “Ислямска държава” / ThinkStock/Getty Images

Екстремистите умело използват интернет за пропагандни цели. Така "Ислямска държава" привлича не само джихадисти, но и немалко млади европейки, които да раждат и отглеждат бъдещите бойци на исляма.

Жадни за приключения тинейджърки и млади жени все по-често напускат родителите и домовете си, за да се присъединят към "Ислямска държава" (ИД) в Ирак и Сирия. Екстремистите завладяха обширни територии в тези две страни, провъзгласиха ги за част от своя халифат и наложиха в тях своята строга версия на ислямското право.

Защо младите жени стават "джихадистки булки" в "Ислямска държава"?

Пропагандата на ИД не използва големите платформи, посочва Флориан Ендрес от германската Федерална служба по миграцията и бежанците. "Ислямистите привличат за своите цели млади жени от Европа, като използват по-малки групи и форуми, чрез които се опитват да ги присъединят към т.нар. ново елитно общество на "Ислямска държава". Целта е създаването на семейства и потомство за това общество", изтъква експертът.

Вербуването

Млади жени, които вече са част от салафистката сцена в Германия, активно се включват в социалните мрежи, чрез които разпространяват пропагандни информации, продължава Ендрес. Първоначалният контакт се осъществява чрез интернет - посредством информации в мрежата как може да се стигне до Сирия и Ирак и посредством публикувани, отново в мрежата, впечатления на жени, които вече са били там и са се присъединили към ИД. "Те разказват колко са доволни от живота там", казва Ендрес.

Германка, която нарича себе си "Мuhdjira" (в превод - „емигрантка") споделя в блога си и в постинги в Туитър и Фейсбук как се почувствала, когато напуснала Германия през 2013 година: "Животът ми в Ирак е отдаден на джихада и на честта", пише тя. В по-ранен неин постинг четем, че откакто напуснала Германия, най-после свободно можела да носи ниджаб "както на мен ми харесва, а не да ме принуждават да се крия от неодобрителни погледи и подхвърляния". В блога си младата жена помества съвети какво да носят със себе си и как да си намерят мъж младите момичета, като добавя: "Тук има много неженени муджахидини".

Какво стана с 16-годишната джихадистка Елиф Й.?

Тези жени романтизират живота там, макар че в Сирия бушува гражданска война", припомня експертът. Много постинги и блогове изглежда са написани от западни жени, омъжили се за бойци на ИД и участващи в изграждането на тъй нареченото ново ислямско общество. Млади жени възторжено разказват колко прекрасно е да си женен за муджахидин и да отглеждаш деца, които ще са бъдещите бойци на исляма.

Повече от 100 млади германки вече са заминали

В Европа млади жени питат в Туитър и в платформата ask.fm как да стигнат до Сирия и Ирак. Често засягана тема е как да убедят родителите си да приемат това, че децата им напускат дома си, за да отидат на джихад. Това може да бъде сериозна пречка за малолетни, които без такова разрешение не могат да пътуват или да се женят.

Жените на "Ислямска държава"

Службата по миграцията и бежанците се опитва да помогне на родителите да предпазят дъщерите си от радикализиране и да ги задържат у дома им, но това е много трудно, констатира германският експерт. Младите хора нямат и понятие от политика и религия, това ги прави силно податливи на пропагандата на ИД. "Но едно нещо те познават отлично и това са социалните мрежи, а да се контролира онова, което правят в тях, е трудно", добавя той.

Близо 40% от младите жени, напуснали Германия, за да се присъединят към екстремистки групи, са под 25-годишна възраст, а някои са и малолетни. Около 650 германски ислямисти и над 100 млади жени са заминали досега на джихад в Сирия и Ирак.