Във Велико Търново термометрите удариха 41,6 градуса на сянка
Във Велико Търново термометрите удариха 41,6 градуса на сянка / снимка: БГНЕС, архив

41,6 градуса достигнаха термометрите във Велико Търново днес. Това е максималната измерена температура в страната към 18.00 ч. и рекорд за днешния ден, съобщиха дежурните метеоролози в НИМХ към БАН.

Въпреки високите градуси в старата столица обаче няма подобрен абсолютен месечен рекорд. През 1916 г. в Садово са били измерени 45,2 градуса, което е най-високата температурата за месец юли.

Изключително горещо бе днес в цялата страна - между 35 и 40 градуса показваха термометрите в повечето големи градове. В 21 области бе обявен предупредителен оранжев код.

В Елхово и Сандански градусите стигнаха 39 градуса. В Свищов, Ловеч и Кюстендил измериха 38 градуса. 37 градуса стигна жегата в Лом, Плевен, Пазарджик, Сливен, Чирпан, Благоевград, Кърджали и Хасково.

Във Видин, Враца и Силистра максималната температура бе 36 градуса. В Шумен, Разград и Казанлък живакът се качи до 35 градуса.

В София максималната температура днес достигна стойност от 34,7 градуса. През 1985 г. в столицата рекордът за този ден е бил 35,5 градуса.

По-прохладно беше в планините. На Черни връх над София към 15.00 ч. са отчетени 20 градуса, а на връх Мусала - едва 15 градуса, същите стойности са стигнали и термометрите на връх Ботев.

И в четвъртък жегите продължават, предупреждават синоптиците. Оранжев код е обявен за територията на цялата страна. Очаква се температурите да са с още градус-два по-високи от днешните, достигайки 36-41 градуса.

С около 5-7 градуса по-ниски ще са по Черноморието. След обяд главно над планините и северозападните райони от страната ще се образува купеста облачност и е възможно на места да прегърми, но валежи, дори и краткотрайни, не се очакват.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg