Гледат мерките на момчетата, пребили 3-годишния Христо
Гледат мерките на момчетата, пребили 3-годишния Христо / снимка: БГНЕС

Софийският апелативен съд ще гледа днес мерките за неотклонение на двамата 18-годишни младежи, пребили 3-годишния Христо, за който трябвало да се грижат.

Александър Донов и Патрик Първев бяха обвинени в опит за убийство на 3-годишното момче в столичния кв. „Зона Б-19”. Преди седмица съдът ги остави в ареста.

Жесток побой над 3-годишно дете от младежи в София

Малкият Христо, който бе настанен в „Пирогов” в изключително тежко състояние и с опасност за живота, излезе от кома на 23 юли. Същия следобед Градският съд остави в ареста Александър и Патрик. По време на заседанието съдът се позова на доказателства, сред които свидетелски показания.

Тогава стана ясно, че една от свидетелките чула видеоразговор между двамата, в който Александър казал на Патрик, че затворил 3-годишния Христо в шкаф. Съдебно-медицинска експертиза показа многобройни увреждания по тялото и главата на момчето, които се дължат на удари с твърди, тъпи предмети.

Различният цвят на кръвонасяданията дали основания да се заключи, че те са с давност 7 или 10 дни преди Христо да влезе в болница.

Биячите на Христо го малтретирали редовно и с удоволствие

Побоят над детето е нанесен в жилище в София в кв. „Зона Б-19”, където Александър и Патрик са гледали детето. Малкият Христо, който близките наричат Еци, бе настанен в болница на 20 юли.

Майка му Невена Велинска е музикантка и работи на кораби в Скандинавия. Тя плащала на Александър да се грижи за сина й. Патрик обаче, се нанесъл в апартамента, след като майката заминала в чужбина на 26 юни.

Първоначално бащата на Александър трябвало да се грижи за Христо, а Александър да помага, но в последствие двете момчета започнали да гледат 3-годишното момче. По време на съдебното заседание на 23 юли Александър каза, че съжалява за случилото се.