Нов шамар за реформаторите и техните реформи
Нов шамар за реформаторите и техните реформи / снимка: БГНЕС
Кунева за проекта
81227
Кунева за проекта
Аргументите на БСП
Критиките на Лютви Местан
Реакцията на ГЕРБ
Нов шамар за реформаторите и техните реформи
  • Кунева за проекта
  • Аргументите на БСП
  • Критиките на Лютви Местан
  • Реакцията на ГЕРБ
  • Нов шамар за реформаторите и техните реформи

Нов шамар за Реформаторския блок и техните реформи. Обсъждането на антикорупционния закон беше прекратено и не мина в последния работен ден на депутатите. Това решение взеха всички парламентарни групи без Реформаторския блок.

Преди това дебатите бяха блокирани и заради липса на кворум. Така законът за предотвратяване на корупцията, който беше първа точка в дневния ред, остана за гласуване след лятната почивка на депутатите.

Пореден ден на скандали в пленарната зала. Този път причината беше разглеждането на първо четене на законопроекта за предотвратяване на корупцията сред лицата, заемащи висши публични длъжности.

В предложението на вицепремиера Меглена Кунева е заложена идеята да се създаде Национално бюро за предотвратяване на корупцията, което да обедини многото антикорупционни звена, които работят и към момента. Законът разширява кръга на лицата, задължени да подават декларации за придобито имущество. Допуска се и възможността производство да се образува по сигнал, в това число и анонимен, както и по медийна публикация.

Пред депутатите Кунева заяви, че законът е крайно необходим: „Този закон не ни е необходим, защото корупцията е тежък проблем, който тормози българското общество и българската икономика. Не защото ни го казва всеки европейски доклад, а защото ни го казват хората. Виждаме, знаем за това, говорим за него, а все не намираме достатъчно воля и сили, за да го променим".

Първата критика към закона дойде от социалистите. Депутатът от левицата Атанас Зафиров обоснова резервите на социалистите към закона: „Все си мислех, че разумът ще надделее и този законопроект няма да влезе в зала, или поне не в този си вид. Управляващата коалиция се опитва да прокара този изключително спорен законопроект в петък, в последния работен ден на тази пленарна сесия. Може би решиха, че ваканционното настроение ще притъпи нашите рефлекси и тези напълно неприемливи текстове ще минат безпрепятствено на първо четене. Аз не успях да убедя дори самия себе си, че тези промени, този орган, който се създава, е изчистен от съмнения за превръщането му в орган за политическа репресия".

Лидерът на ДПС Лютви Местан заяви, че и най-добрият закон не може да замести политическата отговорност за прилагането му. Проблемът на България не е в несъвършенствата на законите, а в това, че не се прилагат правилно, добави той:

„И най-добрият закон не може да замести политическата отговорност за ефективното му прилагане. Проблемът на България не е толкова в несъвършенствата на законодателството, а в това, че законите не се прилагат ефективно. И най-добрият закон, попаднал в социокултурна среда, която се съпротивлява срещу приложението му, естествено, ще се провали. Сред лицата, които ще бъдат проверявани от органа на МС, ще бъдат народните представители. Какъв е този контрол на изпълнителната власт върху законодателния орган, нали е точно обратна е посоката на парламентарния контрол. Наистина ни напомня за онази песен в изпълнение на вълка, който казва: когато бях овчарче и овците пасях, при това сред стадото".

Не закъсня и реакцията на ГЕРБ. Депутатът Методи Андреев отговори на лидера на ДПС Лютви Местан: „Кой разпределяше порциите в България, кой създаде модела #Kой. В чия парламентарна група е символът на този модел - Делян Пеевски?".

Срещу законопроекта се изказаха от всички парламентарни групи, с изключение на Реформаторския блок. Тъй като времето за дебати преди задължителния парламентарен контрол изтече, реформаторите поискаха удължаване на времето за дискусията до пълното приемане на законопроекта.

В крайна сметка председателят на парламента Цецка Цачева реши заседанието да продължи с парламентарния контрол.