Излагат чудотворната икона „Св. Богородица Козиница” в Бургас (СНИМКИ)
Излагат чудотворната икона „Св. Богородица Козиница” в Бургас (СНИМКИ) / снимки: БГНЕС

Чудотворната икона „Св. Богородица Козиница” с вградени мощи на Св. Харалампий, Св. Дионисий, Св. Пантелеймон и Св. Петка отива при миряните в Бургас. На специална церемония днес иконата бе връчена от Националния исторически музей на Бургаската енория.

Ценната реликва ще бъде изложена от 1 до 30 август в храма „Св. Николай Чудотворец” в бургаския квартал „Меден рудник”, където живеят 120 000 българи-християни.

Свещеникът от Бургаската енория Емилиан разказа, че иконата „Св. Богородица Козиница” е чудотворна, защото пред нея много хора са получавали изцеление от недъзите и болестите си. Извършвали са се чудеса пред очите на всички хора, които се покланяли пред нея, посочи още свещеникът.

Излагат чудотворната икона Св Богородица Козиница в Бургас (СНИМКИ)
netinfo

Излагат чудотворната икона Св Богородица Козиница в Бургас (СНИМКИ)
netinfo

За чудотворната икона се знаело още през 19 в., когато е обкована със злато и сребро от монаха Серафим през 1821 г. Когато Беломорието е било част от България проф. Богдан Филов, който тогава е бил директор на Народния музей, изпраща писмо до Генералния щаб на армията, с което иска да му бъде позволено и армията да му окаже съдействие при събирането на църковните и музейни ценности от териториите, които армията ни заема при Фронтовата линия, за да не станат жертва на военните действия.

Успял е да ги събере, реликвите са пристигнали в музея в София, но не било възможно да се изложат, тъй като, според Ньойския договор е трябвало да ги върнем. България, обаче не ги връща, а ги оформя в секретен фонд, който се разсекретява през 1992 г.

Излагат чудотворната икона Св Богородица Козиница в Бургас (СНИМКИ)
netinfo

Тогава започва реставрацията на около 1000 ценности, сред които и чудотворната икона на „Св. Богородица Козиница”. Тя се реставрира преди няколко седмици, когато бива почистена, поради потъмняването и от времето, праха и восъкът. По надписите и се разбира, че това е смятаната за изчезнала чудотворна икона.

Източник: БГНЕС