Една година от бедствието в Мизия
Една година от бедствието в Мизия / снимка: БГНЕС, архив

На 2 август 2014 г. няколко микроязовира преляха и заляха град Мизия. Придошлата вода заля улици, къщи и дворове, удави стотици животни.

Домовете на над 1200 души бяха негодни за живеене, а 2/3 от наводнените близо 700 къщи все още се нуждаят от основен ремонт. 103 постройки пък бяха напълно срутени.

Експерти: Валежите били виновни за потопа в Мизия, не язовирите

Месеци по-късно, през декември, хората отново изпаднаха в страх. Нов воден хаос, причинен от избили подпочвени води след повишаване нивото на река Скът в Мизия, наводни над 100 къщи.

Експертиза: Няма виновни за Мизия, потопът бил неизбежен

Според официалния доклад, оповестен от прокуратурата във Враца през май т.г., виновни за потопа няма. Водното бедствие, опустошило Мизия, е било неизбежно и в следствие на невиждани хиляди или милион години валежи.

В доклада е записано: „Бедствието в Мизия е резултат от възникване на три типа наводнение - речно, скатово и евентуално наводнение от подземни води, проявили се едновременно. В резултат, на това се е формирала висока вълна с изключително голям обем и връх, която съответства на събитие, което се случва веднъж на хиляда години (съгласно експертно заключение на проф. Пламен Нинов - НИМХ - БАН - веднъж на един милион години). Настъпването на бедствието е било неизбежно, като в случая състоянието на речното легло и изградената хидротехническа инфраструктура не са били от съществено значение за намаляване мащаба на бедствието”.

ГАЛЕРИЯ: Спомен за водния ад в Мизия