Калфин: Ще има допълнителни бройки за лични асистенти и повече публичност
Калфин: Ще има допълнителни бройки за лични асистенти и повече публичност / Радка Минчева

Програмите за лични асистенти бяха сред темите, които обсъждахме с представителите на регионалните ведомства на МТСП в Разградско – обяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин. Той уточни, че програмите работят добре, но финансовият ресурс не е достатъчен и се удовлетворяват едва една трета от заявленията за осигуряване на грижа на хората с увреждания. Калфин уточни, че са намерени възможности за допълнително разпределение на бройки, сред измененията, които се предвиждат обаче е повече публичност при обявяването на одобрените заявки, така че хората да се убедени, че най-нуждаещите се са получили подкрепа.

Калфин анонсира, че ще се работи по изготвяне на нов Закон за хората с увреждания, проектът ще е готов в началото на следващата година.

Вицепремиерът съобщи, че новости от есента предстоят при програмите за ангажиране на безработни в предпенсионна възраст. Хората над 50 години, които са без работа, са 126 000, а само 30 са ангажирани в подобни програми. Ще се опитаме да стимулираме частния бизнес в тези програми, които сега са изцяло субсидирани от държавата – обясни Калфин.

Калфин Ще има допълнителни бройки за лични асистенти и повече публичност
netinfo

Той похвали представителството на Агенцията по заетостта, което обслужва областите Русе, Разград, Търговище и Силистра за добрата работа по мотивирането на младежите без работа. В цялата страна 160 000 са младите хора до 29 години, които са с основно и по-ниско образование, които нямат мотивация за се регистрират в бюрата по труда и да използват възможностите за обучение и намиране на заетост чрез трудовата борса – съобщи Калфин. В четирите административни области от Североизточна България само за 2 седмици 90 младежи са се регистрирали в бюрата по труда.

След срещата си в Областна администрация-Разград Калфин посети и новия общински клуб на партията, от чиято квота е на вицепремиерския пост – АБВ. Коментира, че предстои обявяването на кандидатите на политическата сила за региона, в национален мащаб са обявени 129 претенденти за общински кметове, от тях 70% са членове на АБВ, а останалите – независими или подкрепени от коалиции по места.