Рецидивистът от Маломир: Крал съм, но не съм убивал
Рецидивистът от Маломир: Крал съм, но не съм убивал / Thinkstock/Getty Images

„Грешил съм, откраднал съм, но убийство и изнасилване не съм способен да направя", каза 40-годишният Иван Николов пред Ямболския окръжен съд, съобщава „24 часа". Рецидивистът, който има 10 присъди за различни престъпления, е обвинен за бруталното изнасилване и убийство на англичанката Джанет Бенет в с. Маломир. За да прикрие следите си, той подпалил мъртвата британка.

Изгореният ѝ труп бе намерен на 31 юли, на 200 метра от дома ѝ. Съдебното заседание за определяне мярката за неотклонение на Николов продължи само няколко минути. Съдия Пепа Чиликова го остави в ареста.

Обвиниха 10 пъти осъждан мъж за изнасилване и убийство на британката в Маломир

"Аз не съм извършил това престъпление. Тази жена не я познавам. Дойдоха полицаите и ме закараха в полицията, взеха ми ДНК без адвокат. Едва скоро разбрах за какво ме обвиняват. Никой не ми обръща внимание и не ми вярва", обясни Николов пред съда.
В началото на съдебното заседание стана ясно, че обвиняемият е учил до 6-и клас. След като излязъл от затвора в края на 2012 г., той живял в Ямбол.

Наскоро обаче се преместил в Маломир, където работил на лозята. В селото живеела и майка му.

Според служебния му защитник адвокат Анелия Димитрова от събраните доказателства не може да се направи извод, че Николов е изнасилил и убил англичанката.
Тя твърди, че той обяснил на разследващите къде е ходил и какво е правил вечерта на 30 и 31 юли.

На 30 юли Николов се прибрал вкъщи, пуснал си телевизора и заспал, защото отивал на работа в лозята в 5 часа сутринта.

За времето от 21 ч на 30 юли до 5 часа на следващия ден нямало обаче свидетели, които да потвърдят казаното от него. Според адвокатката му това било нормално, защото живеел сам.

От всички доказателства единствено ДНК експертизата давала някакви насоки по случая.
"При изследване на кибритена кутия и сиви мъжки дънки е открит ДНК профил на мъж и жена, като в този клетъчен материал има ДНК на Иван Николов и Джанет Бенет. При наличието на смесен клетъчен материал не може да се направи статистическа оценка на вероятността на съвпадение. Това е единственото доказателство, което може да се приеме като обвинително", смята авокатката.

Според нея нямало други доказателства, че Николов е извършил престъплението.
Той пък обяви, че бил обвинен, защото бил "по-лесната бройка и бил съден".