БСП-Търговище избра Диан Цонев за кандидат на партията за кмет на общината
БСП-Търговище избра Диан Цонев за кандидат на партията за кмет на общината / Борислав Курдов
БСП - Търговище избра Диан Цонев за кандидат на партията за кмет на общината
81313
БСП - Търговище избра Диан Цонев за кандидат на партията за кмет на общината
  • БСП - Търговище избра Диан Цонев за кандидат на партията за кмет на общината

Диан Цонев е кандидатът на БСП за кмет на Търговище. Той бе избран по време на състоялата се днес общинска конференция на местната структура на партията.

За кандидат за кмет бяха номинирани осем души. Петима от тях, включително и настоящия кмет д-р Красимир Мирев, си направиха отвод. Стигна се до балотаж, при който с три гласа повече спрямо своя опонент - бизнесменът Славчо Славчев, Диан Цонев получи доверието на БСП-Търговище да участва в предстоящите през октомври местни избори като кандидат за кмет на община Търговище.

Областният лидер на БСП в Търговище Явор Куюмджиев и настоящия кмет на града д-р Красимир Мирев представиха Цонев пред медиите. Диан Цонев е роден през 1962 година. Завършил е Великотърновския университет със специалност „История". Трудовата си кариера е започнал в Окръжния комитет на ДКМС.

От 1980 г. Цонев работи в структурите на МВР в отдел „Държавна сигуронст" и по-късно Държавна агенция „Национална сигурност" (ДАНС). Бил е директор на ДАНС в Шумен и в Търговище. От три години работи като директор на административната дирекция на общинската администрация в Търговище. Не е партиен член. Семеен е, има две деца.

„Имам изготвена управленска програма. И тя е готова на 80%. Защото искам останалите проценти да ги допълнят моите съграждани със свои идеи", каза при представянето му Диян Цонев и допълни: „Запознат съм с изкристализиралите проблеми на Търговище и на селата от общината. Част от тях можем да ги решим в много кратки срокове, а други - по време на мандата. Но има и такива, които няма да можем да решим, защото общината няма законова база за това. Искам да съм сред хората, искам да нося лична отговорност за това, което става или не става в общината".

Настоящият кмет д-р Красимир Мирев бе избран да води листата с кандидати за общински съветници, издигнати от БСП.