40 имигранти загинаха на корабче край Либия
40 имигранти загинаха на корабче край Либия / снимка: Guliver/Getty Images

Най-малко 40 души бяха открити мъртви в корабче с нелегални имигранти край бреговете на Либия. Над 300 човека бяха спасени, предадоха световните агенции, като се позоваха на италианските военноморски сили.

На борда на потъващото корабче, на помощ на което се притекъл италиански боен кораб на 33 км от либийския бряг, имало между 300 и 400 нелегални имигранти. Най-малко 40 от тях били открити мъртви в трюма на претъпкания с хора бедстващ плавателен съд. Те вероятно са починали от задушаване, вследствие на вдишване на горивни изпарения. Преброяването на жертвите продължава.

Спасени били най-малко 319 души, сред които няколко деца и десетина жени. Бедстващото рибарско корабче било забелязано към 7.00 ч. тази сутрин (8.00 ч. българско време) от хеликоптер от италианските военноморски сили. На сигнала за помощ се отзовал италианският боен кораб „Чигала Фулгози”. Когато той пристигнал на място, плавателният съд с нелегални имигранти вече потъвал.

„Тази трагедия няма да е последната по рода си, ако международната общност не намери решения на кризата в Либия”, предупреди на пресконференция в Рим италианският министър на вътрешните работи Анджелино Алфано, цитиран от световните агенции.

По данни на италианското вътрешно министерство 103 000 нелегални имигранти са достигнали страната по море от началото на годината - приблизително толкова, колкото и до същия момент миналата година.

Над 2300 души са загинали от началото на годината в Средиземно море при опит да достигнат Европа според най-новите данни на Международната организация по миграция (МОМ), публикувани вчера.

По разкази на достигнали Италия нелегални имигранти трафикантите на хора обикновено наблъскват в трюмовете на своите плавателни съдове онези мигранти, които са им платили най-малко, отбелязва АФП. Това обикновено са хора от Африка южно от Сахара. Те са изложени на особено голям риск поради опасността от задушаване, натравяне с горивни изпарения и удавяне, ако съответният плавателен съд започне да се пълни с вода.

Трафикантите освен това често прибягват до насилие, според разказите на нелегални имигранти, за да попречат на хората в трюма да излязат на въздух.

Плавателните съдове с мигранти по правило са нестабилни и претоварени с хора и в резултат може да започнат да потънат във всеки един момент и при най-малък проблем.