16-годишен кандидат джихадист: Важното беше да умра в Сирия
16-годишен кандидат джихадист: Важното беше да умра в Сирия / ThinkStock/Getty Images

Тийнейджър от Брюксел се опитал да замине за Сирия, за да се присъедини към групировката "Ислямска държава", но бил арестуван още преди да стигне в България. Сега той оценява ареста си като спасителен, пише белгийският информационен сайт "Сет сюр сет" /7 sur 7/.

Шестнайсетгодишното момче, споделило историята си пред белгийския в. "Дерниер йор", тръгнало без дори да каже на родителите си. Юношата, представен под името Ясин, живее при родителите си в Брюксел. Една сутрин през юни, по съвет на свой познат от Фейсбук, взел 600-те евро от продажбата на компютъра и конзолата си за видеоигри и се качил на влака за Париж, откъдето трябвало да поеме към Сирия.

Как се противодейства на романтиката на "готиния джихад"?

На гара "Север" в Париж го чакал човек на име "Мохамед". Няколко нощи младежът спал в един автомобил Дачия, а три дни след пристигането си се качил на автобус за България, в който имало още няколко кандидат джихадисти като него. Те обаче не стигнали далеч, тъй като парижката полиция задържала автобуса. След като бил разпитан, Ясин бил върнат в Брюксел, където го чакали десетина полицаи. На следващия ден той се срещнал с баща си в кабинета на съдия, работещ по дела на непълнолетни. "Той плачеше. Заболя ме като го гледах така. За мен родителите ми не бяха нищо. Важното беше да отида там, важен беше Бог, важното беше да умра в Сирия", разказва момчето.

Доскорошна фенка на Хари Потър вербува ученички за джихад в Сирия

Ясин прекарва един месец в затворен център за малолетни. Той казва пред вестника, че ако не е бил арестуван, сега щял да е мъртъв, разбивайки сърцето на близките си.

Сега момчето се готви за новата учебна година и мечтае да стане счетоводител. То отправя послание към младите хора: "Ако искате да изучавате религия, не го правете по интернет. Тези типове забогатяват от това, че пращат деца на смърт".

Източник: БТА