Масовите убийци и жертвите на синдрома Бони и Клайд
Масовите убийци и жертвите на синдрома Бони и Клайд / ThinkStock/Getty Images

Норвежкият масов убиец Андерш Брайвик, който преди 4 години уби 77 души в Осло и на близкия остров Ютойя, беше осъден на максималните предвидени в норвежкото правосъдие 21 години затвор. Присъдата на крайнодесния екстремист може да бъде удължена с още толкова. Брайвик живее в изолатор в затвора. Престъпленията, които той извърши обаче парадоксално са го направили по-привлекателен за някои жени, отбелязва Франс прес.

На година Брайвик получава най-малко по 800 писма в затвора, много често от жени, които му се възхищават. По време на процеса срещу него през 2012 г. той дори научи, че 16-годишно момиче му е предложило брак.

Най-упоритата фенка на Брайвик е на 21 години и пред Франс прес се представя с псевдонима Виктория. Тя се запознала с Брайвик през 2007 г., по време на онлайн игра. Две години по-късно Брайвик къса с нея интернет отношенията си, но когато той се превръща в най-омразния за Норвегия човек Виктория застава на негова страна и сега полага всячески усилия, за да извоюва смекчаване на затворническия режим на Брайвик. Младата жена пише пламенни писма на екстремиста. Общо те са над 150. В тях тя се опитва да подобри настроението му. Праща му и подаръци, като например синя вратовръзка, която той носеше по време на процеса си. Брайвик й отговаря. Когато говори за екстремиста, Виктория го описва като стар приятел и като брат, но признава, че го намира за физически привлекателен. Заради тези отношения с терориста Виктория е загубила любовта на близките си. Нейната сестра отказва да й говори.

Синдромът, от който страда Виктория, е така наречения синдром на Бони и Клайд, при който жени намират за привлекателни мъже престъпници. Научният термин е хибристофилия, което е съчетание от две гръцки думи и буквално означава сексуално привличане към престъпниците.

В миналото е имало много известни случаи. В началото на 20 век Анри Дезире Ландру е признат във Франция за виновен за убийството на 11 души и преди да бъде гилотиниран той получава около 800 предложения за брак. Австриецът Йозеф Фрицъл, който беше затворил в мазе и насилвал 25 години дъщеря си или американското гуру Чарлз Мансън, поръчител на 7 жестоки престъпления, също имат подобни пламенни фенки.

Масовият убиец Чарлз Менсън ще се жени за 26-годишна булка

Според американката Шийла Айзенбърг, авторка на книгата "Жените, които обичат мъжете, които убиват", жените привличани от престъпници често пъти били обект на сексуални посегателства в миналото. Влюбвайки се в престъпници, които нямат шанс да излязат от затвора, тези жени получават илюзията, че контролират възлюбените си, докато в миналото те са били жертви на сексуално посегателство от страна на бащите си или на други мъже, казва експертката.

Източник: БТА