Прокуратурата поиска 30 години лишаване от свобода за двойния убиец от Джебел
Прокуратурата поиска 30 години лишаване от свобода за двойния убиец от Джебел / netinfo

30 години лишаване от свобода поиска Окръжна прокуратура в Кърджали за извършителя на двойното убийство в Джебел Мерт Мехмед, който на 22 април 2014 година по изключително жесток начин отне живота на 24-годишната Джейлян Юсуф и 7-годишната й дъщеря Джейда, като ги съсече с брадва. Мехмед е обвинен в извършване на грабеж, придружен с убийство.

За същата присъда пледираха адвокатите на родителите на Джейлян Ергюн и Айтен Юсуф и бащата на убитото момиченце Орхан Реджеб,  които са и ищци по делото.

То бе разгледано от 5-членен съдийски състав, председателстван от съдия Деян Събев.

Родителите на Джейда Орхан и Айлин Реджеб поискаха в иска си обезщетение за нанесени имуществени и неумуществени вреди 400 250 лева. А бащата на седемгодишното момиче в своя иск бе посочил сумата от 300 000 лева.

Служебният адвокат на Мерт Мехмед Георги Белев пледира за съкратено съдебно производство, което дава възможност на съда за намаляване на присъдата с една трета. Освен това той оспори исканата от прокуратурата присъда от 30 години с мотивите, че в момента на извършване на убийството обвиняемия е бил в млада възраст, нямал е намерение да убива и е направил пълни самопризнание, които са улеснили досъдебното производство.

Съдът се оттегли за да напише мотивите за решението си и произнесе присъдата, което ще стане днес в късния следобед.