48 пожара в сухи треви,  храсти и горски масиви в област Кърджали за два месеца
48 пожара в сухи треви, храсти и горски масиви в област Кърджали за два месеца / netinfo

От началото на месец юли до 25 август в област Кърджали възникнаха 99 пожара, 48 от които са в горски масиви, селскостопански земи и междублокови пространства. Унищожени са 6 декара иглолистни гори, 208 декара горска постеля, 234 декара сухи треви и храсти,  250 бали сено и слама, 2 селскостопански постройки, 118 кв.м покривна конструкция, 6 моторни превозни средства и домашно имущество.

Основната причина за възникване на пожарите е небрежност при боравене с открит огън – изхвърлени незагасени клечки кибрит и угарки от цигари, палене на огън на необезопасени места, включително и за приготвяне на зимнина.

Особена опасност представлява паленето на сухи треви и храсти в близост до гори и селскостопански имоти, вилни и селскостопански постройки. Допълнително силният вятър е предпоставка за бързо и неконтролируемо разпространение на огъня.

Напомняме на гражданите, че паленето на стърнища и други растителни остатъци в земеделските земи и извън тях /слогове и крайпътни ивици/ не се разрешава.

Не палете огън в гората, освен на специално обезопасените и обозначени места.

При почистването на селскостопански и вилни имоти и дворове отпадъците не трябва да се изгарят, а да се изнасят на определените за целта места.

Не позволявайте на децата да играят с кибрит, запалки и др. огнеизточници.

При приготвянето на зимнина да се спазват следните правила за пожарна безопасност:

-              паленето на открит огън да става на специално пригодени за целта места, устроени на безопасни разстояния от жилищни сгради, навеси, складове, купи фураж и др. –минимум на 10 метра.

-              да не се пали огън в никакъв случай, ако в непосредствена близост има гори, житни масиви и силно обрасли с тревна растителност земеделски земи.

-              преди палене мястото да са почисти от горими отпадъци и суха трева в радиус от минимум 5 метра.

-              дървата за горене да се нареждат най-малко на 2 метра от огнището във вид на купчина и в количества необходими за момента.

-              да не се използват горими течности за разпалване на огъня или поддържането му.

-              да не се изгарят гуми и други синтетични материали, отделящи токсични вещества.

-              да се осигури непрекъснато наблюдение над огъня.

-              да се подсигурят подръчни средства за гасене при необходимост /кофи с вода, градински маркуч и др./.

-              след приключване огънят да се изгаси, като не се оставят тлеещи въглени, а пепелта и сгурията да се изхвърлят на определените за целта пожаробезопасни места.

-              паленето на огън да се извършва само при тихо време /безветрие/.

-              не палете огън в близост до паркирани автомобили.

 

При пожар незабавно съобщете на тел. 112 и започнете гесене с налични подръчни средства – пръст, пясък, тупалки от зелени клони, предварително подсигурени съдове с вода и др.