Община Созопол: Банев не си плаща данъците
Община Созопол: Банев не си плаща данъците / netinfo

Във връзка с разпространена информация от Николай Банев до медиите за „поредно престъпление на Панайот Рейзи и неговата престъпна шайка", община Созопол излиза със следното изавление, което публикуваме без редакторска намеса:
"Лицето Николай Банев, като собственик на „Хелиос тур", в чиито активи е дискотека „ Теодора" или клуб "Ревю", дължи на община Созопол данък върху недвижим имот 81 315,56 лв., такса битови отпадъци 342 853,74 лв., както и туристически данък 2 719 лв. Дължимите суми към бюджета на община Созопол са за периода от 2010 г. до 2014 г.
Задлъжнялостта на собственика на фирмата е от години и след проведени разговори преди 2 години, той поема ангажимент да изплати задълженията си. Към момента това не е направено въпреки уведомителните писма. Община Созопол предприема принудително събиране на дължимите суми, заради уважението към останалите изрядни данъкоплатци на територията на общината. Съдия-изпълнител е насрочил публичен търг за заведението, който ще стартира на 28 август.
Това, че община Созопол си търси задълженията не я прави престъпна шайка, а добър стопанин.
Не така стоят нещата със фирмите на лицето Николай Банев. За последните пет години като собственик на къмпинг „Каваци", а в рамките на този период и на още два къмпинга, платената туристическа такса и туристически данък е 3 671,77 лв., като през 2013 г. и 2014 г. фирма „Русалка Холидейз", която е собственик на к-г „ Каваци" не е платила нито стотинка от дължимата туристическа такса.
Правени са неколкократни проверки на местата за настаняване и местата за хранене в к-г „Каваци", общинските служители са направили предписания, за които крайният срок за отстраняването им изтича на 30 август т.г. Бившата дискотека „Каваци" и бившият ресторант „Каваци", чиито сгради съществуват в имота, работят без нужната категоризация, което налага след изтичане на крайния срок от предписанието, заведенията да бъдат глобени.
На територията на къмпинг „Каваци" се намира и т.нар. пречиствателна станция, която е построена от Балкантурист през далечната 1988 година. Пречиствателното съоръжение няма разрешително за работа, а при направената проверка от служители на община Созопол се установи, че то не работи и няма експлоатационен персонал. Само по себе си пречиствателното съоръжение представлява една голяма яма, която събира фекалните води от къмпинга. Установени са няколко шахти, като в едната директно се изливат фекалиите от палатки и кемпери. Община Созопол е длъжна да реагира на установените нарушения и да наложи санкции".