3000 мигранти са били спасени вчера край бреговете на Либия, 55 са загинали
3000 мигранти са били спасени вчера край бреговете на Либия, 55 са загинали / снимка: БГНЕС, архив

Около 3000 мигранти са спасени вчера край бреговете на Либия, но над 50 са открити мъртви на борда на различни плавателни съдове, съобщи италианската брегова охрана, цитирана от Ройтерс.

Десетки хиляди хора, предимно от Африка и Близкия Изток, предприеха пътуване по море тази година с надеждата да достигнат Европа, често пъти на борда на препълнени малки съдове, които никога не са били прогодени за прекосяване на Средиземно море.

Откриха телата на 50 мигранти на кораб край Либия

Спасителите на шведския кораб „Посейдон”, мобилизирани в рамките на мисията на Европейския съюз „Тритон”, откриха 51 тела в трюма на плавателен съд, на който имало и 439 живи.

Три жени са открити мъртви в гумена лодка със 120 души. Човек, който бил спасен на друг съд с над 100 души на борда си, починал малко след спасяването си.

Бреговата охрана не уточни каква е причината за смъртните случаи, като така се увеличава броят на жертвите за тази година, за който се смята, че възлиза на повече от 2300 души по данни на Международната организация по миграция, отбелязва Ройтерс.

Италианската брегова охрана съобщи също, че търговски кораб, притекъл се на помощ на 225 души, плава към гръцкия остров Крит, където оцелелите ще слязат на брега.

Източник: БТА