ХХІV Национален събор на каракачаните в България
ХХІV Национален събор на каракачаните в България / Община Сливен

Kаракачани от България и Гърция се събраха днес на Карандила за ХХІV Национален събор на каракачаните в България. Пъстри носии, музика и танци бяха част от празничната програма. Гост на събитието, обединяващо каракачаните от близо и далеч, беше и кметът на община Сливен инж. Кольо Милев.

Той отправи поздрав към всички присъстващи и изказа благодарност към всички, които са вложили усилия съборът да се проведе и тази година. „Вие сте горди представители на един от най-старите етноси на Балканите и съм щастлив, че в Сливен каракачаните намериха свой дом, че са добри граждани и участват активно в живота на града.  Мисля, че това е едно от най-важните неща за всеки човек – да намери своето място, да се чувства част от общност и да има свободата да пази и да развива традициите на своята общност, род и семейство. Убеден съм, че и занапред община Сливен ще помага този събор да го има”, каза още Милев.

На празника присъстваха още Мария Белова - народен представител, Камен Костов - зам.- областен управител на Сливен, кметовете на Казанлък и Мъглиж, Георгиос Муцянас- председател на Общогръцката федерация на каракачаните, бивши председатели на Федерацията на каракачаните в България и др.

На Карандила беше построен каракачански стан от голяма и малки колиби, наподобяващи тези, в които каракачаните са живели преди повече от 50 години.

Организатори на събора са Федерацията на културно–просветните дружества на каракачаните в България, КПД на каракачаните в Сливен и Община Сливен. Празникът се провежда всяка година в последната събота от месец август.

 

Тази година програмата на събора започна още в петък вечерта с концерт на хор "Евмолпос" - град Комотини, Гърция. За тази вечер от 20.00 часа е предвидено и Каракачанско веселие /гленди/ на Сливенски минерални бани.