Дизела финишира и подобри рекорда на Ком-Емине
Дизела финишира и подобри рекорда на Ком-Емине / БГНЕС, архив

Екстремният бегач Кирил Николов-Дизела премина 600-те километра от връх Ком до нос Емине за 4 дни, 13 часа, 5 минути и 30 секунди. Дизела финишира с рекорд.

В социалните мрежи валят поздравления за постижението на Дизела. Времето все още не е официално обявено от екипа на бегача, но в сайта на Дизела работи карта, която в реално време го следи от самото начало до финала. Часовникът там е спрял на рекордното постижение от 4 дни, 13 часа, 5 минути и 30 секунди.

„Ком-Емине” е название на най-дългия маркиран пешеходен туристически маршрут в България, наричан в миналото „Маршрут на дружбата”. Дължината на маршрута „Ком-Емине” е 600 километра с приблизително 15 км положителна денивелация и е постижим за 20-25 дни в летни условия и около месец в зимни.

За първи път маршрутът е изминат през 1933 г. от Павел Делирадев, български пътешественик и изследовател, наричан „Следовникът на Алеко Константинов”. Всъщност, самият Константинов първи дава идеята за този преход, но той не успява да я реализира. Едва през 1953 г. маршрутът е повторен от членове на Републиканската комисия по туризъм при Върховния комитет за физкултура и спорт (ВКФС), и окончателно е уточнен при последващите два прехода през 1955 г. и 1959 г.

След като близо 30 години най-доброто постижение за най-бързо време е на Любомир Палакарчев. Във вторник, 11 август 2015 г., Божидар Антонов завърши изпитанието за 5 дни, 10 часа и 10 минути, което е с 3.50 часа по-добро време от това на Палакарчев. Преди година Дизела опита да подобри рекорда на Ком-Емине, но заради тежки метеорологични условия бе принуден да се откаже около 11 км преди финала. Сега Кирил Николов счупи и този рекорд.

Източник: БГНЕС