Унгария пусна имигранти с влакове към Германия и Австрия
Унгария пусна имигранти с влакове към Германия и Австрия / БГНЕС

Влакове със стотици имигранти от Будапеща пристигнаха във Виена, след като превозните средства бяха спрени на австрийската граница за няколко часа, съобщи полицията в страната. След пристигането си в столицата, много от емигрантите са се прекачили на влакове за австрийския град Залцбург или за германския град Мюнхен.

Извадиха десетки трупове на имигранти от изоставен камион в Австрия

Виена ще връща на Будапеща тези имигранти, които вече са били регистрирани в центровете за бежанци в Унгария, докато останалите ще получат разрешение да продължат пътя си.

Досега близо 2000 души трябваше да останат в продължение на дни в импровизирани бежански центрове на гара в Будапеща. По-рано полицията не им разреши да напуснат центъра, дори и да имат валидни билети за превоз и документи, тъй като те не разполагат с необходимата виза, за да се движат на територията на Шенгенскта зона.

Унгария строи гранична ограда, за да спира имигрантите

Те получиха разрешение да напуснат центъра и да потеглят с влакове към Австрия и Германия в последния ден на август.

Европейският съюз не планира да въведе санкции срещу Унгария заради изграждането на ограда по границата й със Сърбия с цел спиране на потока от мигранти, предаде ТАСС, като цитира говорителката на ЕК Мина Андреева.

"Европейската комисия не одобрява строителството на оградата и призовава страните членки да използват алтернативни мерки за контрол на границите. Мога да заявя, че това е национална отговорност и затова, според нас, никакви правови действия няма да има", съобщи Андреева в отговор на въпрос на журналисти за възможността от въвеждане на санкции срещу Унгария заради изграждането на оградата по границата със Сърбия.

Източник: БТА