ЦРУ с тайна операция по ликвидиране на бойци на Ислямска държава
ЦРУ с тайна операция по ликвидиране на бойци на Ислямска държава / ThinkStock/Getty Images

Централното разузнавателно управление и силите за специални операции на САЩ водят тайна операция в Сирия по ликвидирането на бойци на "Ислямска държава" с безпилотни летателни апарати, съобщи в. "Вашингтон пост", цитиран от ТАСС.

"Ислямска държава" проявява завидна обиграност със свирепостта на бойците си

Според източници на вестника програмата се изпълнява отделно от въздушната кампания на предвожданата от САЩ коалиция срещу групировката. Полеви командири и ключови бойци на "Ислямска държава" са били убити неотдавна с безпилотни самолети, като сред тях е британец, смятан за създател на стратегията за използване на социалните мрежи за пропагандиране на идеалите на групировката в интернет.

Битката срещу "Ислямска държава" ще бъде трудна и дълга

Според "Вашингтон пост" включването на спецслужбите показва нарастващо безпокойство на американското правителство, което е решило да се възползва от две от предпочитаните си оръжия срещу тероризма: ЦРУ - инициатор на въвеждането на въоръжените дронове по време на операциите по издирването на Осама бин Ладен и силите за специални операции, разполагащи с елитен отряд командоси, ликвидирал лидера на Ал Кайда.

Източник: БТА