Прокуратурата разследва смъртта на багериста, смазан от срутила се сграда в ОЦК
Прокуратурата разследва смъртта на багериста, смазан от срутила се сграда в ОЦК / netinfo

Прокуратурата разследва смъртта на багериста, смазан от срутила се сграда в ОЦК-Кърджали при извършване на разрушителни работи, съобщават на сайта на ведомството. „Под ръководството на Окръжна прокуратура-Кърджали се провежда разследване срещу неизвестен извършител за причиняване на смърт по непредпазливост поради незнание или немарливо изпълнение на занятие или друга правно-регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност  - престъпление по чл. 123 ал. 1 от Наказателния кодекс”, посочват в прессъобщение на сайта на Апелативна прокуратура Пловдив.

На 26 септември 2015 г. при извършване на демонтаж на сграда в района бившия Оловно-цинков комплекс в гр. Кърджали е загинал работник, който е изпълнявал трудова дейност. За установяване на причините за смъртта е образувано досъдебно производство, разследването по което се провежда от следовател от следствения отдел към Окръжна прокуратура-Кърджали.

Извършен е първоначален оглед на местопроизшествието, на който е присъствал Желязко Стефанов, окръжен прокурор на гр. Кърджали. За събиране на доказателства по разследването предстои да бъде извършен и повторен оглед на мястото на инцидента, както и разпити на свидетели, приобщаване на документи и назначаване на множество съдебни експертизи.

Междувременно стана ясно, че Инспекцията по труда в Кърджали също е започнала цялостна проверка по случая. Освен фирмата подизпълнител се проверява и основния изпълнител на обекта.