Обама и Путин се сблъскаха в ООН за кризата в Близкия изток
Обама и Путин се сблъскаха в ООН за кризата в Близкия изток / Guliver/Getty Images

След като се заобикаляха през последната година, президентите на САЩ и Русия Барак Обама и Владимир Путин влязоха в схватка в ООН в понеделник, изнасяйки речи, които представиха напълно различни възгледи за сирийската криза и начините за установяване на стабилност в Близкия изток, пише в. "Ню Йорк таймс".

Какво си казаха Обама и Путин на срещата в Ню Йорк

Обама защити дипломацията и системата от правила, олицетворявани от световната организация, но предупреди, че "опасни течения заплашват да ни тласнат обратно към един по-мрачен, по-разбъркан свят", с което по завоалиран начин имаше предвид руския президент.

Путин говореше за предприемане на широкообхватни усилия в подкрепа на сирийския президент Башар Асад като най-добрата защита срещу разпространението на "Ислямска държава" и други радикални групировки, макар че Вашингтон настоява Асад да се оттегли от властта, за да може да има политическо решение в Сирия.

Путин призова за широка коалиция срещу Ислямска държава (ВИДЕО)

Въпреки словесния сблъсък и суровите погледи обаче двамата лидери продължават да играят деликатен дипломатически покер, като всеки от тях се опитва да маневрира с цел да постигне промяна в позицията на другия, изтъква американското издание.

Путин и Обама вдигнаха тостове на прием (СНИМКИ)

За Белия дом това означава да приеме руска роля в региона, но с надеждата, че Москва ще си даде сметка за риска от затъване в сложна ситуация. Вашингтон се надява, че това ще увеличи цената на подкрепата за Асад и ще накара Русия да работи искрено за политически преход, който да доведе до оттегляне на сирийския лидер.

За Кремъл това означава да възстанови достатъчна стабилност в Сирия, за да получи приемане на по-голяма руска роля в Близкия изток, да не говорим за разширяване на военното присъствие на Москва. Подобно развитие според Русия ще потвърди позицията на Путин, че свалянето на авторитарни правителства в Близкия изток води единствено до хаос и създаване на убежища за терористи, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Словесният дуел между президентите на САЩ и Русия напомни за едни от най-напрегнатите епизоди от времето на Студената война, изтъква британският в. "Гардиън".

Обама: САЩ не искат завръщане към Студената война с Русия (ВИДЕО)

Путин, който се появи на сесия на Общото събрание на ООН за първи път от десет години, не беше в залата, докато Обама произнасяше своята реч. Руската телевизия показа как той слиза от своя самолет точно когато американският лидер започна обръщението си. Путин пристигна в централата на ООН веднага след като Обама слезе от подиума.

По същия начин, докато руският президент говореше, американското присъствие беше сведено до сравнително нисшестоящи служители. А украинските представители напуснаха по време на обръщението на Путин. Най-големи спорове и разногласия предизвика въпросът за продължаващото насилие в Сирия, възхода на "Ислямска държава" и бежанската вълна, породена от конфликта. А в центъра на сблъсъка между САЩ и Русия беше съдбата на Асад и това дали той е коренът на проблема или част от решението, посочва "Гардиън".

Обама и Путин по-късно проведоха 90-минутна среща в ООН, която беше определена от двете страни като искрена и продуктивна и на която те се разбраха да се опитат да намерят начини за уреждане на сирийския конфликт. Този разговор обаче не можа

Източник: БТА