Повишава се цената на водата в Кърджали заради новата пречиствателна станция
Повишава се цената на водата в Кърджали заради новата пречиствателна станция / netinfo

След нова година се очаква нова цена на водата, която ще плащат битовите абонати на В и К, а нейният размер по предварителни данни ще бъде около 2,20 лева за кубик при досега плащаната 1,66 лева. Увеличението се налага след като новата пречиствателна станция за отпадни води, която е част от проекта за Водния цикъл на Кърджали, влезе в експлоатация. Това е и причината за увеличението с близо 55 стотинки, стана ясно днес по време на заключителната пресконференция по проект „Интегриран воден проект за Кърджали: изграждане на ПСОВ и довеждащ колектор, разширение и реконструкция на водоснабдителната и канализационна мрежа”, който е на стойност от близо 70 милиона лева.

В пресконференцията участваха ръководителят на проекта инж. Митко Синабов и главният инженер във В и К-Кърджали Фахри Мустафа.

Стана ясно, че новата потребителска цена на водата ще влезе в сила след като Комисията по енергийно и водно регулиране се произнесе окончателно по нея, а срокът за това е 3 месеца. Не всички потребители ще заплащат водата си по новата цена, а само тези, които са обхванати от проекта за водния цикъл и са включени към пречиствателната станция за отпадъчни води. Извън този обсег остават селата в община Кърджали, както и кварталите Гледка и Горна Гледка, където ще плащат по старата цена на водата.

С приключването на този проект не приключва работата по Водния цикъл на Кърджали. Върви проектна подготовка на втория етап. С новия проект ще кандидатстват В и К-дружеството заедно с общината, на територията на която се изпълнява проекта, по новата Оперативна програма „Околна среда”.