Русия се включва в нова световна война - война срещу световния тероризъм
Русия се включва в нова световна война - война срещу световния тероризъм / снимка: БГНЕС, архив

Русия се включва в трета световна война - този път война срещу световния тероризъм, пише „Комерсант” по повод руската въздушна операция в Сирия срещу терористичната групировка „Ислямска държава”.

„Главният участник в Голямата Игра, сиреч Владимир Путин, на този ден наричаше нещата с имената им”, коментира вестникът изявленията на руския президент пред журналисти, след като сенатът му разреши да използва в Сирия въоръжени сили на Русия по молба на сирийския президент Башар Асад.

Русия удари Сирия - какво следва?

„Единствено верният път в борбата с международния тероризъм е да действаме изпреварващо, да се борим и унищожаваме бунтовническите бойци в завзетите вече от тях територии, без да чакаме да влязат в къщата ни”, цитира той руския държавен глава.

„Присъствахме на историческо събитие - Русия обявяваше война. Владимир Путин не бе изричал никога такива думи”, изтъква „Комерсант”.

Ако Русия успее да формира в Сирия мощна въздушна групировка, това ще се отрази много сериозно на военните действия в региона, казва политологът Владислав Шуригин пред „Правда”. Според него обаче „сирийската криза поначало няма военно решение. Военните операции може само да създадат известни условия за политическо уреждане”.

Държавната дума подкрепя решението, гласи коментар на Александър Романович от парламентарната външнополитическа комисия за „Новие известия”.

Бъдещите действия на ИД може да се отразят например върху ситуацията в Южна Русия и в средноазиатските бивши съветски републики. Те също са застрашени, а редица ангажименти и договори ги свързват с Русия, обяснява депутатът.
Решението да се използват руски войски за защита на руските национални интереси в Сирия се подкрепя и от Руската православна църква. То е в унисон „с международното право и с манталитета на нашия народ, с миротворческата, нравствената, активната роля, каквато Русия винаги е играела в различни региони от света, особено в Близкия Изток”, заявява пред „Новие известия” протойерей Всеволод Чаплин, председател на Синодалния отдел за взаимоотношенията между църквата и обществото.

Американците са принудени да признаят, че не само в Сирия, а и в целия Близък изток няма друга сила освен Асад и кюрдите, която да се изправи срещу ислямистите. Така коментира пред „Независимая газета” анализаторът Владимир Пряхин преговорите на Путин с президента на САЩ Барак Обама преди два дни в ООН, след които държавният секретар Джон Кери заяви, че Вашингтон вече не настоява за незабавна оставка на сирийския лидер.

Руските удари в Сирия разрушили командни пунктове на ИД

Русия се връща в Близкия Изток, където си е изградила силни позиции, и отново добива статута на страна с глобална отговорност. Това сочи фактът, че както Иран, така и Ирак - независимо от волята на Вашингтон, се решиха на сътрудничество с Москва, защото виждат в тази стъпка реална възможност да получат подкрепа в борбата с терористите, отбелязва експертът.

Войските на Дамаск започват да губят сили, в проасадовската коалиция започва да се усеща умора. Вече малко по-различно се държат кюрдите и друзите. За армейските офицери психологически е трудно трети и четвърти път да прочистват от бунтовници едни и същи територии. При това положение демонстративната военна подкрепа на Русия въздейства върху онези, които схващат, че при победа на ИД те всички просто ще бъдат ликвидирани. И те се сплотяват около Башар Асад, казва експертът.

Засега остава неясно колко време ще трае руската операция в Сирия - това бе огласено в сената при закрити врати, но не и оповестено официално, пише
„Московский комсомолец”.

Според военния експерт Виктор Мураховски, може да става дума за няколко месеца, не повече. Той прогнозира, че Русия няма да използва в Сирия своята стратегическа авиация и флота.

„Тези средства са предназначени за унищожаване на големи или неподвижни цели като летища, радиолокатори, командни пунктове - но ИД няма щабове, нито свързочни възли. Затова използването на прецизни оръжия там е сравнимо с това да забиваш пирони с микроскоп”, казва Мураховски пред „Московский комсомолец”.

Операцията на Русия в Сирия няма да е бърза и лесна разходка, а въздушното надмощие в региона само по себе си не обещава бърза и сигурна победа, предупреждава „Лента”.

Как реагира светът на руските въздушни удари в Сирия

ИД контролира в Ирак територии с предимно сунитско население, което смята шиитските управници в Багдад за окупатори, а сирийските сунити помнят колко са страдали от армията на Хафез Асад. На този фон връщането на шиитското управление в цял Ирак и на алауитския режим в Сирия съвсем не са по-малко зло в сравнение с шериатското управление на „Ислямска държава”, твърди изданието.

Руската операция в Сирия създава риска Русия „да затъне в сирийското блато”, пише „Ведомости”. Декември 1979 г. изобщо не подсказваше бъдещото мащабно влизане на съветски войски в Афганистан, а специалната операция на КГБ се очакваше мигом да приключи с отстраняване на президента Хафизула Амин, неугоден на Москва. Но резултатът бяха 10 позорни години, които не донесоха на страната ни нищо друго, освен цинкови ковчези, напомня руският всекидневник.

В учебниците по икономика пише, че военните действия увеличават валутните рискове, посочва „РБК дейли”. Вестникът напомня как реагираха световните пазари на операциите на САЩ в Ирак и Афганистан. Всяка конфронтация на Корейския полуостров засяга и корейския вон, и японската йена. През август 2008 г. събитията в Южна Осетия предизвикаха спад на руската рубла. А повече от година виждаме как валутните спекуланти използват всяко изостряне на ситуацията в Донбас, за да играят срещу рублата, пише изданието.

При все това една „малка победоносна война в Сирия може да предизвика поскъпване на петрола и укрепване на рублата. И съответно - обратното”, прогнозира „РБК дейли”.

Източник: БТА