Руската операция в Сирия: Никой не знае реалните планове на Кремъл
Руската операция в Сирия: Никой не знае реалните планове на Кремъл / БГНЕС

Експерти прогнозират, че руската въздушна специална операция в Сирия ще протече успешно, пише "Росийская газета".

Руските военни рапортуваха за първите си успехи: с въздушни удари бяха унищожени обекти на "Ислямска държава". Бомбардировките ще продължат, посочва вестникът, напомняйки изявление на военното министерство в Москва, че контингентът му няма да участва в сухопътни операции.

Защо Русия е съюзник на Асад

Ориенталистът Евгений Сатановски заявява, че Русия има стопроцентови шансове за успех в борбата срещу терористичната групировка, тъй като "Москва си поставя и изпълнява конкретни задачи, вместо да се занимава с пиар и реклама". "Трябва да се поставят разумни и достижими задачи, тогава те се изпълняват. Затова съм убеден, че руските войски в Сирия ще изпълнят всички поставени задачи, след което операцията ще бъде спряна или преобразувана в друг формат", отбелязва Сатановски.

По думите му в коалицията начело със САЩ всъщност никой не е поставял задачи за борба срещу ислямистите. "Катар направо подкрепяше ИД, а Саудитска Арабия сътрудничеше с Ал Кайда", твърди аналитикът.

Военните естествено не говорят много-много за евентуалните срокове на операцията, пише московският официоз. Цитира обаче Игор Коротченко от Обществения съвет към министерството на отбраната, според когото за пълно ликвидиране на военната инфраструктура на ИД са необходими от 3 до 6 месеца. Междувременно Русия ще помогне на сирийската армия да си възстанови контрола върху окупираните територии.

Американски военен: Руските удари в Сирия не са срещу „Ислямска държава"

Руската въздушна групировка, разположена вече в Сирия, има всички възможности за самоосигуряване, тъй като разполага с резерви от бомби, управляеми ракети и гориво. А командният център в Багдад, чрез който се разменят данни силовите ведомства на Русия, Сирия, Ирак и Иран, е ефективно работещ щаб, осигуряващ "ядрото" на коалицията. "Освен това, там няма нужда от наша пехота, защото сирийците са абсолютно боеспособни - те воюват с ИД вече от 4 години и държат под контрол една трета от територията (на страната), където се намира сега почти цялото мирно население. Дамаск се нуждаеше само от нашата авиация и разузнавателната информация", изтъква Коротченко.

"Може ли конфликтът в Сирия да стане втори Афганистан или Виетнам?", пита се Александър Шумилин, специалист по Близкия изток, чийто коментар помества "РБК дейли". "За разлика от споменатите конфликти, поне на нивото, договорено и обявено между Путин и Обама, има перспектива за борба заедно с международната коалиция срещу ИД". Тъй че "главният въпрос днес е дали руските изтребители и БТР-и ще се ограничат с удари по ИД или ще започнат "погрешка" успоредно с това да нанасят удари по бунтовниците. Цялото внимание е насочено към това по какви точно обекти ще стрелят руските самолети", пише Шумилин.

Русия бомбардира бунтовнически позиции в Сирия

Ако погледнем официалната позиция на Русия, става ясно, че всички, които се изправят срещу сирийския лидер Башар Асад, са "терористи и върли врагове". Умерената опозиция и Свободната сирийска армия, подкрепяни от САЩ, Австралия, Канада, Саудитска Арабия, Франция, Норвегия - от целия свят, според мнозина в Москва трябва да бъдат унищожени наред с ИД, напомня авторът.

Това определя според него и разликата с Афганистан, "където врагът бе определен доста ясно". В Сирия "де факто действат един срещу друг (с различна интензивност) три основни бойни центъра: армията на Асад, ИД и бунтовниците, а последните на свой ред са сбор от множество групировки", обобщава Шумилин.

Лавров: Слуховете, че руските удари не са срещу ИД са неоснователни

"Кремъл продължава да надува мускули в опит да се утвърди чрез конфликтите в Сирия и Украйна" и "въпросът е доколко залага на Асад", продължава наблюдателят. Ако Асад "е абсолютна ценност за Кремъл, тази логика налага "случайни удари" по умерената опозиция. И под предлог за борба с тероризма - действия за укрепване на сегашния режим. Използването на сухопътни войски от Русия засега не е много вероятно. Такава вероятност обаче има. Всичко зависи от хода на бойните действия", предупреждава руският политолог.

"Никой не знае какви са реалните планове на Кремъл", подчертава той.

Източник: БТА