Руски военен самолет нарушил турското въздушно пространство и в неделя
Руски военен самолет нарушил турското въздушно пространство и в неделя / снимка: БГНЕС

Руски военен самолет е нарушил въздушното пространство на Турция в неделя - второ такова навлизане за последните три дни, което накара Анкара отново да извика посланика на Русия, съобщи Ройтерс, като се позова на турското външно министерство.

Турция прихвана руски боен самолет, нарушил въздушното й пространство

Турция каза, че е изпратила два изтребителя "Ф-16" в събота, след като руски самолет навлязъл в нейното въздушно пространство в южния окръг Хатай.

САЩ и НАТО отправиха остри критики към Русия за навлизането в събота, а Турция заплаши, че ще отговори, ако бъде провокирана отново, увеличавайки изгледите за пряка конфронтация между враговете от Студената война.

НАТО: Русия да не обстрелва сирийската опозиция, да насочи усилията си към ИД

Русия заяви, че неин самолет е навлязъл в събота за секунди в турското въздушно пространство заради лошото време, а разяснения на турската страна за случилото се са дадени още в неделя.

Представител на турското външно министерство каза тази вечер, че руски военен самолет отново е нарушил въздушното пространство на Турция в неделя. Това е накарало Анкара да извика руския посланик.

Давутоглу: Не препоръчвам на никого да нарушава границите на Турция

Тя направи същото след навлизането в събота и заяви, че Русия ще бъде държана "отговорна за всеки нежелан инцидент, който може да се случи", ако това се повтори.

Източник: БТА