От догодина влизаме в болница с пръстов отпечатък
От догодина влизаме в болница с пръстов отпечатък / БГНЕС, Архив

До края на януари  в болниците и аптеките ще бъде въведен персонален пръстов идентификатор. Всеки здравноосигурен пациент ще има такъв и само така ще може да докаже своето присъствие в болницата. Това обяви здравният министър д-р Петър Москов пред Нова телевизия.

Той посочи, че всеки пациент ще има свой индивидуализиран пакет за доболнична помощ, като по неговия личен здравен статус ще се преценява какво количество направления могат да му бъдат отпуснати през годината.

Здравноосигурени пациенти ще трябва да чакат за определени процедури

За да имаме пари в нашата Здравноосигурителна каса, трябва да има приватизация. Това е една от причините болниците да са пълни с пациенти, които не са болни. Една от най-разпространените диагнози през миналата година беше „консервативно лечение на пикочно-половата система”, коментира още здравният министър Петър Москов.

„Ние ще разпишем ясно системата за хоспитализация. Нито едно от действията, които правим в здравеопазването, не е насочено към спестяване, а към ефективното използване на нашите пари. Здравноосигурените трябва да получават срещу своите пари съответното качествено здравеопазване”, поясни министърът.

Той допълни, че ще има основен пакет със заболявания, които веднага ще бъдат подпомогнати от касата. Ще има и допълнителен пакет - за болницата, която пациентът си е избрал. „Ще приложим добре забравеното правило – какви са критериите да влезете в болница и какви са критериите да ви изпишат”, допълни Москов.

Източник: Novanews.bg