Местан: Ако наш кандидат е свързан с нападението над журналисти, да напусне незабавно
Местан: Ако наш кандидат е свързан с нападението над журналисти, да напусне незабавно / снимка: БГНЕС, архив

„От името на ДПС смея да твърдя, че абсолютно категорично, безусловно, без уговорки осъждаме покушението срещу журналисти от Нова телевизия".

Това заяви на брифинг лидерът на ДПС Лютви Местан, цитиран от БГНЕС.

Брифингът на партията бе свикан във връзка с тежкото криминално деяние в Самоков - нападението срещу екип на Нова телевизия и информацията за нанесен побой над журналисти.

"Ако се окаже, че той има каквото и да е отношение към този инцидент, пряко или косвено, настояваме незабавно да подаде заявление и да напусне листата на ДПС", посочи лидерът на движението.

Той уточни, че заради ограниченията на Изборния кодекс, и при най-добра воля, след регистрацията нито ДПС, нито която и да е друга политическа сила може да изтегли вече регистрирани кандидати за съветници.

„Ако въпреки призива на председателя на ДПС откаже да напусне листата, дори да бъде избран, ние няма да го припознаем за наш съветник", допълни Лютви Местан, цитиран от БТА.

„Настояваме разследващите органи да приключат с разследването и да се приложи цялата строгост на закона. В България никой няма право да живее с чувството на безнаказаност, особено когато става дума за покушение над журналисти, което представлява покушение над свободата на словото", добави Местан.