Пускат мотриси без машинисти в метрото
Пускат мотриси без машинисти в метрото / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Пускат мотриси без машинисти в метрото
82109
Пускат мотриси без машинисти в метрото
  • Пускат мотриси без машинисти в метрото

Автоматични влакове без машинисти се предвижда да бъдат пуснати по новия трети лъч на столичното метро. Това заяви пред Дарик ръководителят на Метрополитен инж. Стоян Братоев.

По думите му до края на годината се очаква да започне работа по новата отсечка, която ще прави връзка между бул. „Ботевградско шосе" с квартал „Горна баня". Строителството на 16 километра метро с 16 станции трябва да приключи през 2019-а година, а стойността на проекта е малко над 400 млн. лева.

През следващите три години София отново ще се превърне в строителна метроплощадка. Третият лъч на подземния транспорт ще започва от „Ботевградско шосе", през кварталите „Левски", „Герена", „Хаджи Димитър", до Театъра „Зад канала". Връзката с линия едно ще се прави на метростанция „Софийски университет", а с втория лъч - на НДК. След това новата отсечка ще продължава към кварталите „Красно село" и „Овча Купел" до „Горна баня". Има идея по новата линия да се движат влакове на автоматично управление, поясни инж. Стоян Братоев:

„Третата линия ще има опция в един момент влаковете да могат да се движат и без машинист. Но на първо време ще започнат с машинист. Унгария миналата година пусна четвъртата си линия по този начин - там влаковете са с опция за автоматично движение".

През зимата ще започне и строителството на първите метростанции по новата отсечка, а къртицата ще копае под земята от догодина, уточни шефът на метрото.

„Ще започнем по отделните метростанции, не по всички едновременно. Според графика - от театър „Зад канала", по „Гешов", „Красно село", а тунелът ще бъде започнат през лятото догодина", добави той.

Очакванията са новият лъч да обслужва близо 170 хил. пътници.