Треньор по борба – с награда за Деня на народните будители
Треньор по борба – с награда за Деня на народните будители / Радка Минчева, архив
Треньор по борба – с награда за Деня на народните будители
82117
Треньор по борба – с награда за Деня на народните будители
  • Треньор по борба – с награда за Деня на народните будители

Само една е номинацията за наградата „Никола Икономов", която ще се връчи в Разград на 1 ноември – Деня на народните будители. Също едно е и предложението за приза, връчван ежегодно в Деня на българската община – 12 октомври. Тези две номинации, заедно с предложението кои да са временно изпълняващите длъжността кмет на община Разград и кметове на населените места, където местите първенци се борят за нов мандат, са трите теми в дневния ред на последната сесия на Общински съвет-Разград от мандат 2011-2015 г. Заседанието ще се проведе на 12 октомври, а постоянните комисии ще заседават в четвъртък и петък.

Предложението Али Салиев да получи наградата „Никола Икономов“ е на Инициативен комитет от педагогически колектив на Спортно училище-Разград и група граждани. Повод за това е 70-годишнината на Салиев. Той е дългогодишен треньор по борба, от 1991 г. досега е изпълнителен директор на клуба по борба в Разград. Носител е на званията „Почетен гражданин на Разград“ и „Заслужил треньор по борба“, а също и на „Почетен знак на Президента на Република България“.

Наградата „Никола Икономов“ се връчва на 24 май и 1 ноември на творци и дейци на културата и образованието, учители, научни  работници, юристи с принос към утвърждаване на конституционализма, културни  и научни институти, читалища, училища, издателства и други институции с принос към популяризиране на културния живот и културно-историческото наследство на Разградския край. В случая мотивът да я получи Али Салиев е „за неговия дългогодишен труд като активен педагог и треньор, допринесъл за популяризирането на спортната слава на Разград.

Другата награда, чиито пореден носител ще бъде определен на сесията следващата седмица, е почетният знак „За принос в местното самоуправление“. С нея се удостояват настоящи и бивши кметове на Община Разград, председатели на Общинския съвет, служители в Община Разград, общински съветници, кметове на населени места, служители в кметствата на Община Разград  за дългогодишна работа и  заслуги в областта на местното самоуправление, както и  чужди граждани с принос в международното партньорство. Номинацията за тазгодишния Ден на българската община - 12 октомври – е на Божидарка Радоева. Тя е с икономическо образование, работила е като главен счетоводител в Бюрото по труда, ФК“Лудогорец“, АПК и „ВиК“-Разград, от 2000 г. досега е старши специалист в кметство село Благоево. „С безупречната си служебна характеристика  и социална отзивчивост Божидарка Радоева допринася за издигане  престижа на общинската администрация, утвърждаване модела на успешно административно управление  и  има значим принос към създаване на модерно, справедливо и качествено местно самоуправление.“ – се казва в докладната, с която се предлага Божидарка Радоева да получи почетния знак „За принос в местното самоуправление“.

Трета точка в дневния ред на сесията на 12 октомври е „Избиране на временно изпълняващи длъжността кмет на Община Разград и кметове на кметства“. Това се налага във връзка с участието на общо 9 от кметовете в отминаващия мандат в изборите на 25 октомври. Срокът, за който ще се изберат временните кметове, е седем дни преди края на мандата до полагане на клетва от новоизбрания кмет. За кмет на Разград в този период се предлага заместник-кметът Любомир Цонев.  За Благоево предложението е Божидарка Радоева, за Гецово – Мария Иванова, Дряновец – Радка Митева, Осенец – Петя Иванова, Радинград – Селяйдин Мухаремов, Раковски – Сузан Садкъ, Топчии – Милена Стоянова, Ясеновец – Радостина Великова.