Осем души загинаха при разбиването на хеликоптер с либийски военни командири
Осем души загинаха при разбиването на хеликоптер с либийски военни командири / снимка: Guliver/Getty Images

Най-малко осем души бяха убити, след като хеликоптер с военни лидери от непризнатото правителство на Либия се разби близо до столицата Триполи, предаде ДПА.

Намерени са телата на осем от 23-мата пътници на хеликоптера в крайбрежния район между Триполи и близкия град Зауия, съобщи председателят на общинския съвет на Зауия Мохамед Кадрауи. Говорител на генералния щаб в Триполи, цитиран от АП, съобщи, че са загинали 14 души.

Новинарският сайт „Либия обзървър”, който подкрепя свързаното с ислямистите и непризнато от международната общност правителство, което контролира столицата Триполи, съобщи, че сред убитите са командващият силите на Триполи в западния военен окръг и водач на милиция от Зауия. Сайтът цитира военния говорител на Триполи Али ал Шайехи, според когото хеликоптерът е попаднал под тежък обстрел.

Властите в Триполи се стремят към контрол над богатата на петрол северноафриканска страна, но международно признатото правителство се намира в източния град Тобрук.

Усилията на ООН да постигне мирно споразумение между съперничещите си власти в Либия понесоха поредния си удар миналата седмица, когато председателят на парламента в Тобрук заяви, че депутатите са отхвърлили предложения състав на правителство на националното единство.

Конфликтът позволи на „Ислямска държава” да се установи в Централна Либия и увеличи потока от мигранти и бежанци, които прекосяват Средиземно море към Италия.

Източник: БТА