Задържани за укриване на бежанци: Тръгнахме за  пинчер, намерихме 36 афганистанци
Задържани за укриване на бежанци: Тръгнахме за пинчер, намерихме 36 афганистанци / burgasinfo.net

„Тръгнахме да взимаме пинчер, а се натъкнахме на бежанци. 36 души бяха в една къща. Собственичката се страхуваше от тях, затова ни помоли ние да им дадем хляб и сирене. Сега, за малко сиренце, трябва ли да стоим под стража? " - Този сценарий развиха днес пред магистратите от Бургаския окръжен съд трима души, задържани като помагачи на трафиканти на бежанци.
Обвиняемите- Димитър Стойчев, Стоян Лазаров и Мариян Стойчев бяха заловени от полицията на 23 октомври т.г.при спецакция срещу помагачи и укриватели на нелегални мигранти. По думите на задържаните, същия ден тримата решили да се „разкарат" до кв. Банево, защото тяхна позната им обещала пинчер.
Пред съда Мариян в прав текст обяви, че „отдавна му било мерак" да има куче, а собственичката на къщата имала същото куче. По пътя обаче, заедно с брат си, решили, че нямат достатъчно пари за гориво и се отбили в Средец при друг свой приятел, за да им даде той 5 лева за газ на колата.
После дружно се натоварили във возилото, отишли в Банево, но там неочаквано се натъкнали на 36-мата афганистанци и пакистанци, стоварени преди това с два буса в къщата.
Защитната им теза изглежда се оказа неправдоподобна за магистратите и съдебния състав остави и тримата под стража. Искането им да бъдат пуснати срещу парична гаранция или подписка бе отхвърлено.
Според обвинението, и тримата обвиняеми са с „трайно установени престъпни навици". От прокуратурата са категорични, че има опасност в случай, че бъдат освободени, те да се укрият или да извършат друго престъпление. Стоян е осъждан 14 пъти, Мариян - 5пъти, а Димитър -7 пъти