Поправка на евродепутата Момчил Неков защити малките производители в планинските региони
Поправка на евродепутата Момчил Неков защити малките производители в планинските региони / Момчил Неков, БСП

На редовно заседание на комисията по земеделие и развитие на селските райони в Европейския парламент бе прието становище относно доклад за нелоялни търговски практики във веригата за доставка на храни на комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите.

В тази връзка бе приета поправка на евродепутата Момчил Неков свързана с малките и семейни фермери в отдалечените и планински региони. Поправката ги поставя в групата на уязвимите производители в борбата с нелоялните търговски практики /НТП/, които са честа практика във веригата за доставки на храни между предприятията и производителите.

В свое изказване Неков подчерта, че малките и семейни фермери са тези, които имат потенциала да създават и поддържат заетостта в изолирани, отдалечени и планински региони. Затова техните интереси трябва да бъдат защитавани във всеки един аспект.

Докладът и становището не предвиждат регулаторни действия на равнище ЕС, а целят насърчаване на заинтересованите страни и държави членки да отстранят НТП с подходящи мерки. Евродепутатите искат да насърчат Европейската комисия да предложи мерки за справяне с НТП. Честа практика за НТП на европейско ниво са забавените плащания, едностранните промени в договори със задна дата, клаузи за ексклузивност, едностранно оттегляне на продукти от магазини и т.н.

Нелоялни търговски практики /НТП/ се определят като: грубо отклонение от етичното търговско поведение, те са в разрез с принципите на добросъседство и почтеност при сключване на сделки и са наложени едностранно от единия търговски партньор на другия.