Строго секретно: Русия разработва нова мръсна бомба?
Строго секретно: Русия разработва нова мръсна бомба? / БГНЕС

Гаф или умисъл? Две руски телевизии излъчиха кадри със секретна информация за нова военна разработка: торпеда с ядрени бойни глави. Кремъл твърди, че това е станало "по погрешка". Мнозина обаче се съмняват в тази версия.

Две руски телевизии, за които се знае, че са под контрола на Кремъл, излъчиха репортажи от срещата на президента Путин с висши военни в Сочи, в които за секунди се появяват и кадри със секретна информация за нова военна разработка - торпеда с ядрени бойни глави. На тях се вижда как висш руски военен разглежда документ с чертежи и описание на новата система, наречена "Статус-6".

Руската телевизия излъчи по погрешка кадри със секретно оръжие

От ясно различимия текст към чертежите се разбира, че новият вид торпеда ще бъдат изстрелвани от подводници с цел радиоактивно замърсяване на обширни зони, които по този начин да бъдат направени неизползваеми за дълъг период от време. В секретния документ е назован и срокът за техническата реализация на новата система - до 2025 година.

Според неназован източник от руската оръжейна индустрия, цитиран от информационната агенция РБК, става дума за проект за безпилотни подводни апарати (управляеми торпеда), които могат да носят ядрен заряд с огромна мощност. Едно такова торпедо може буквално да помете американското крайбрежие, твърди експертът и уточнява, че концепцията за подобно оръжие е предложена още през 1960-те години от акад. Андрей Сахаров.

Планирана провокация?

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков междувременно призна, че по телевизията наистина са били излъчени секретни данни, които впоследствие са били изтрити от програмите на двата канала. Много сайтове обаче поместиха скрийншотове, информацията може да бъде видяна и в YouTube.

Случайно ли руска тв "изтърва" кадри за нова "мръсна" ядрена бомба?

И още нещо: тази седмица руският президент обвини САЩ и техните съюзници, че се опитвали да елиминират руските ядрени капацитети. Путин очевидно има предвид новата противоракетна отбранителна система на НАТО в Европа, която, според него, била насочена основно срещу Русия. "Ядрената заплаха от Иран или Северна Корея е само претекст. Истинската цел на тази система е да бъде неутрализиран руският ядрен потенциал", заяви Путин. Затова Москва се нуждаела от оръжия, способни да преодоляват всякакви видове противоракетни щитове, добави руският президент.

В тази връзка в САЩ се появиха информации, че изтичането на секретна информация по двете контролирани от Кремъл телевизии е вероятно планирана провокация. Новинарският сайт "Daily Beast" написа например, че Кремъл може да е инсценирал "гафа", за да създаде впечатлението, че Русия е разработила нов вид опасно оръжие.

Ролята на пропагандата

Преди няколко седмици главнокомандващият американските войски в Европа ген. Бен Ходжис предупреди за опасността от новата ударна мощ на Русия. По думите му, Москва е в състояние да провежда изненадващи операции, като залага на пропагандата и подвеждащите информации.

Наскоро Русия модернизира радикално своите въоръжени сили, а приоритетът беше поставен върху ядрената мощ на страната, припомня в тази връзка агенция Франс прес.