Кой стои зад кървавата трагедия в Париж?
Кой стои зад кървавата трагедия в Париж? / netinfo

Френската полиция усилено издирва възможни съучастници на осемте атентатори, които тероризираха Париж вчера със серия от координирани самоубийствени атаки и стрелби.

Загинаха най-малко 120 души на различни места из града - най-смъртоносните мирновременни нападения във френската история, предаде Асошиейтед прес.

Снощните кръвопролития повдигат редица въпроси за сигурността и на милионите туристи, които посещават Париж, както и за събитията от световен мащаб, на които френската столица редовно е домакин. Днес обаче улиците на града са пълни с редовна войска, изпратена в подкрепа на полицията, опитваща се да възстанови реда и някакво подобие на нормалност.

Едно от очакваните такива събития е събирането на много държавни лидери на форум на ЮНЕСКО в понеделник, централна тема на който е борбата с екстремизма. А след две седмици Париж трябва да е домакин на дългоочакваната световна среща на върха за климатичните промени, на която се очакват 80 държавни глави, включително и президентът на САЩ Барак Обама.

Франсоа Оланд обяви тридневен национален траур във Франция

Една от главните арени на вчерашните атентати - националният стадион "Стад дьо Франс", през юни догодина трябва да домакинства на Европейското първенство по футбол.

Една от най-посещаваните в Европа туристически атракции - паркът Дисниленд източно от Париж, няма да отвори врати днес, което е крайно необичайно за съботен ден. Управата на парка обясни решението си като проява на съчувствие към жертвите от снощи, а не като мярка за сигурност.

Извършителите на вчерашната кървава вакханалия остават мистерия. Неизвестни са техните националности, техните мотиви и дори техният брой. Властите действат само на основата на предположения и говорят за осем мъртви нападатели - седем от тях при самоубийствени атентати, което е нова терористична тактика за Франция. Осмият бе застрелян от полицията.

Говорителката на френската прокуратура Аньес Тибо Льокюивр каза, че властите не изключват възможността други екстремисти, замесени в атентатите, да са на свобода. Детективи се опитват да идентифицират съучастници на по-ниско ниво, които може да са играли поддържаща роля за организирането и изпълнението на атентатите. Подозренията падат върху ислямски екстремисти, разярени от френските военни операции срещу групировката "Ислямска държава" и разклоненията на Ал Каида , т.е. върху същите хора, които в началото на тази година атакуваха редакцията в Париж на сатиричния седмичник "Шарли Ебдо" и еврейски обекти във Франция.

ВСИЧКО ЗА АТАКИТЕ: ТЕРОР В ПАРИЖ

Френските власти, посочва АП, са особено загрижени от заплахите, произтичащи от стотиците френски радикални ислямисти, пътували до Сирия и върнали се у дома с умението как се организират терористични атаки. Макар все още да е неясно кой стои зад снощните кръвопролития в Париж, "Ислямска държава" очевидно е "името, което всеки вижда начело на списъка на заподозрените", каза експертът по антитероризъм Брайън Дженкинс - главен съветник на американската анализаторска група "Ранд корпорейшън".
"Големият въпрос, който всеки си задава, е: тези нападатели - ако те се окажат свързани с една от групировките в Сирия - местно израснали терористи ли са или са върнали се оттам бойци?", подчерта Дженкинс.

Джихадистки сайтове в Туитър преливат от възторг от снощните атентати в Париж, посочва АП. Според разследващата група САЙТ (SITE), която издирва и следи екстремистки сайтове в интернет, симпатизанти на джихадистите сами се питат в постингите си в мрежата коя точно групировка може да е отговорна за атентатите. Мнозина от тях вярват, че това е именно "Ислямска държава". Те използват хаштаги на арабски език, които се превеждат като "Париж гори" и "Държавата на халифата удря Франция".

Според САЙТ в някои от тези сайтове се качват снимки от снощните кървави събития, а един сайт, симпатизиращ на ИД, обвинява Франция, че е изпратила самолети да бомбардират Сирия и затова "днес тя пие от същата (горчива) чаша".

Източник: БТА