Парижани се опитват да се държат, но фойерверки показаха колко е голям шокът
Парижани се опитват да се държат, но фойерверки показаха колко е голям шокът / снимка: БГНЕС, архив

Неделя следобед в центъра на Париж. Много хора са излезли да се порадват на топлото време. Поляните на Марсово поле край Айфеловата кула са пълни с насядали хора.


Спортните площадки са окупирани от тийнейджъри, които играят футбол или баскетбол. По-нататък корабчетата по Сена са пълни с туристи, които са се отдали на романтиката в, както гласи едно клише, Града на любовта. В ресторантчетата по кейовете като че ли човек не може да намери място, а масите са отрупани с празни халби бира. Полицейското присъствие е почти незабележимо.

Наглед идилична картина, ако човек не знае за зловещите събития, разиграли се във френската столица едва два дни по-рано. Парижани явно се държат, показвайки, че не ги е страх от терора. Хората обаче съвсем не са много, уверява ме Марина - българка, която живее тук от 15 години и по понятни причини познава Париж много по-добре.

Фойерверки изплашиха хора, събрали се за почит на площад Република (СНИМКИ)

Иначе жителите на френската столица реагирали различно на атентатите. Колкото хора - толкова и характери. В петък вечерта настъпила зловеща паника, защото никой не знаел какво точно става и дали близките му са добре, разказва тя. Постепенно нещата започнали да се изясняват и за мнозина настъпило облекчение. Други обаче били покрусени от скръб. В събота доста хора все още не смеели да излязат. В съседен магазин за вино пък предлагали дегустация на шампанско, в опит, типично френски, да покажат, че са над нещата. Днес обстановката като че ли се е нормализирала, доколкото е възможно, и животът продължава, като най-силно оръжие срещу терора.

Вече се стъмва на Площада на Републиката - там, където стотици хиляди души се събраха след атаките срещу сатиричния вестник "Шарли ебдо" и еврейски магазин в Париж през януари, за да покажат, че Франция е по-силна от терористите. Сега френските власти издадоха забрана за масови събирания на хора поради съображения за сигурност. Стотици хора обаче са дошли спонтанно на площада, за да кажат "не" на терора, пеейки или просто мълчейки. Лозунгът на един транспарант може да се преведе като "Нито капка страх". Само трима полицаи с автомати стоят в центъра на площада.

По-надолу започва булевард "Волтер" с безкрайна поредица от симпатични заведения за разпускане в петък вечер - този път обаче оказала се фатална. Стотици цветя и свещи са оставени в памет на жертвите и непрекъснато прииждат нови и нови хора, за да изразят своята съпричастност. Десетки журналисти и телевизионни камери "дежурят" на място.

Изведнъж настава паника. Много хора започват да бягат към Площада на Републиката, спринтирайки през току-що оставени цветя. Импровизираното място за поклонение се опразва за секунди. Хора обаче идват на бегом и от другата страна, откъм площада. Никой не знае какво точно е станало. Чуват се различни версии, заведенията за хранене се готвят да спуснат кепенци, като нервни собственици, станали преки очевидци на терора отпреди два дни, казват на посетителите да решават бързо дали да останат или да напускат бързо.

Скоро се оказва, че тревогата е била фалшива. Паниката била предизвикана от фойерверки, които били взети за стрелба.

Париж след атаката: 129 жертви, 352 ранени, 99 в тежко състояние

След това в метрото телефоните на много хора звънят. Явно притеснени близки искат да се уверят, че са добре. Други видимо запазват спокойствие и продължават да следват неотклонно своите планове.

"След "Шарли" ние знаехме, че това ще се случи", казва възрастна французойка, която любезно ми предлага да ме упъти. На въпрос дали е оптимист за бъдещето, тя припомня, че е било необходимо дълго време за справяне с ИРА, ЕТА и "Червените бригади". Но е уверена, че всеки тероризъм може да бъде победен.

Източник: БТА