Кои са парижките атентатори?
Кои са парижките атентатори? / БГНЕС

Седем от парижките атентатори загинаха при терористичните атаки в петък вечерта. До момента френската полиция е идентифицирала петима от тях чрез пръстови отпечатъци. Световните агенции обобщават какво е известно за тях.

Омар Исмаил Мостефаи

29-годишният французин, роден в парижкото предградие Куркурон, бе сред нападателите срещу концертната зала "Батаклан". Той бе известен на полицията като дребен престъпник с осем присъди между 2004 и 2010 г., но никога не попадна в затвора. От 2010 г. е в полезрението на полицията като радикализиращ се, но никога не се е оказвал замесен в терористични мрежи. Според френския информационен канал "Франс енфо" той е бил в Сирия в края на 2013 г.

Поне двама от терористите, ударили Париж, са били в Сирия

Турция е подавала сигнал на два пъти до Франция през последната година за Омар Мостефаи, но не е получила отговор, заяви турски правителствен източник, цитиран от ДПА. Той е влязъл в Турция през 2013 г., но не е бил регистриран при напускане на страната, посочи представителят. Името му за първи път се е появило през декември 2014 г. в рамките на разследване на Турция по искане на Франция спрямо четирима други заподозрени за тероризъм, за което Анкара своевременно е информирала Париж.

Турция предупреждавала два пъти Франция за единия от атентаторите

Мостефаи е бил дете в семейство с шест деца, имал малка дъщеря, но не поддържал от известно време никакви отношения с роднините си.

Ибрахим (или Брахим) Абдесалам

31-годишният французин, живял в брюкселското предградие Моленбек, се самовзриви пред бар на булевард "Волтер" и рани един човек сериозно. За него се твърди, че е приятел на Абделхамид Абауд, заподозрян като организатор на провален заговор за убийство на полицейски офицери в Белгия през януари. Смята се, че Брахим е бил част от екипа убийци, които са стреляли по хората, в атакуваните ресторанти във френската столица, посочва Франс прес.

Брахим е наел черен автомобил Сеат с белгийски регистрационен номер, който беше намерен в Монтрьой, близо до Париж в деня след атаките. В колата имаше три автомата Калашников, 11 празни пълнителя и 5 пълни пълнителя, посочва Франс прес.

Брахим и негови двама братя са в обекта на полезрението на разследващите нападенията от 13 ноември. Един от тези трима братя Мохамед Абдесалам беше задържан за известно време от белгийската полиция заради атаките, но днес беше освободен, без да му бъде повдигнато обвинение.

Освободиха един от братята Абдесалам, имал желязно алиби

Салах Абдесалам

В неделя Брюксел издаде международна заповед за арест на третия брат Абдесалам - 26-годишния Салах Абдесалам. Париж пък издаде предупреждение, че той е опасен и призова всеки, който има информация за него, да се свърже с властите. Именно той е наел черен автомобил Поло с белгийски регистрационен номер, който беше намерен паркиран пред концертната зала "Батаклан". Според някои медийни съобщения вероятно е и един от нападателите. Салех е бил проверен на белгийско-френската граница, но е бил пропуснат, тъй като към момента още не е бил обявен за издирване. Салах и Мохамед са работили като общински служители в Брюксел. Те живеели точно срещу сградата на общината в квартал Моленбек. Тримата братя, родени и израснали в Моленбек, са имали присъди за търговия с наркотици и други дребни престъпления.

Билал Хадфи

20-годишният французин, живял в Белгия, се самовзриви край стадиона "Стад дьо Франс". Според някои медийни съобщения той също е прекарал известно време в Сирия, където се присъединил съм ИД.

Сами Амимур

28-годишният французин, роден в Париж, бе сред нападателите в концертната зала "Батаклан". Той е известен на правоохранителните органи заради връзките си с терористи и е правил опит да отиде в Йемен. Срещу него през 2013 г. е издадена международна заповед за арест. Преди няколко дни семейството му каза пред агенция Франс прес, че е заминал за Сирия, след като се е радикализирал във Франция. Той все още е бил в Сирия през лятото на 2014 г., където се е оженил, твърди семейството.

Ахмад Ал Мохамад

25-годишен сирийски гражданин, чийто паспорт бе открит край тялото на един от нападателите срещу концертната зала "Батаклан". Отпечатъкът от пръста му съответства на този, взет в Гърция през октомври т.г. от мъж, използвал паспорт на същото име и влязъл в страната като бежанец.

Единият от атентаторите в Париж преминал през Балканите

Автентичността на паспорта все още подлежи на удостоверяване.

Абделхамид Абауд

Агенция Асошиейтед прес дава повече подробности за Абделхамид Абауд, който е бил студент в един от най-престижните брюкселски колежи - "Сен Пиер от Юкел", преди да се превърне в най-известния белгийски джихадист - толкова предан на каузата на "свещената война", че убедил и 13-годишния си брат да го последва в Сирия. Той е дете на марокански имигранти и е израснал в неугледното и мултиетническо брюкселско предградие Моленбек-Сен Жан. Смята се, че наближава 30-те години и е в неизвестност. Френските власти съобщиха днес, че той е "мозъкът" зад петъчните атентати в Париж, при които загинаха над 130 души, а стотици други са ранени.

Неназован френски служител дори съобщи за АП, че Абауд може би е свързан и с предотвратени предишни терористични атаки: едната в скоростния влак Амстердам, която бе осуетена от трима млади американци през август, а другата - срещу църква в предградие на Париж.

Заподозрян за атентатите в Париж се измъкнал на косъм от френската полиция

Белгийските власти подозират, че той е организатор и спонсор на терористична клетка в източния град Вервие, разбита при полицейска хайка на 15 януари, при която бяха убити двама негови предполагаеми съучастници. През февруари англоезичното списание "Дабик", издавано от ИД, потвърди, че Абауд тайно се е върнал в Белгия да организира терористична клетка, но заради полицейската хайка е избягал в Сирия, след като снимката му бе разпространена от новинарските канали. Самият Абауд даже се похвали, че е бил спрян за полицейска проверка и офицерът дори сравнил лицето му със снимката, но не намерил прилика и го пуснал.

Абауд е бил засечен в Гърция през януари, но успял да се изплъзне на гръцките власти и се предполага, че е в Сирия. Абауд, както и братята Абдесалам, са жители на предградието Моленбек в Брюксел.

Медиите припомнят, че от този квартал - Моленбек, бяха подготвени атентатите срещу Ахмед Шах Масуд в Афганистан (2001), ударите в Мадрид (2004), срещу Еврейския музей в Брюксел (2014), както и предотвратения атентат в скоростния влак Амстердам-Париж през август тази година.

Източник: БТА