Квартал Моленбек - развъдник на джихадисти за ужас на жителите му
Квартал Моленбек - развъдник на джихадисти за ужас на жителите му / БГНЕС

Това е известен район в западната част на Брюксел, за който се знае, че е населен с голяма мюсюлманска общност. Моленбек, където белгийската полиция предприе широка операция, повече от всякога прилича на развъдник на джихадисти - за ужас и изумление на жителите си.

Моленбек Сен Жан е в окото на бурята, след като стана ясно, че най-малко един от самовзривилите се в Париж камикадзета е живял там. През уикенда журналисти от цял свят сновяха из улиците на този квартал с близо 95 000 жители от повече от 100 националности, намиращ се само на няколко спирки на метрото от европейския квартал на Брюксел.

Вчера сутринта там нахлуха пристигнали с брониран автомобил въоръжени полицаи с маски. Те търсеха Салах, брат на един от вече идентифицираните камикадзета - Брахим Абдеслам, който още не е заловен.

Белгия отрече в Брюксел да е задържан атентатора Салах Абдесалам

Третият от братята беше освободен вчера, след като беше задържан в Моленбек през уикенда. Тридесет и шест годишният Хишам казва, че познава братята "с френска националност". "Нормално, тук са само престъпници. Те са с хора, идващи от другаде, тук са се смесили", коментира той.

"Много французи идват и се смесват, сливат се с мароканската общност", обяснява Хишам сред група приятели, които наблюдават полицейската операция. "Идват, получават карта за самоличност, всичко е лесно. Във Франция има служба за вътрешно разузнаване и други такива, тук такова нещо няма", допълва той.

Един от атентаторите в Париж имал бар в Брюксел

Според приятеля му Мохамед "Моленбек е най-добрият квартал в Белгия. Можеш да си помислиш, че си в Косово, в Истанбул, в Маракеш. . . или в Брюксел! Това е общината с истинско културно многообразие в Белгия. На път са да я опетнят обаче", отбелязва със съжаление той.

"Тук мюсюлманинът има право да бъде какъвто иска, ако ще да ходи облечен в традиционна роба джебала. И тук важи принципът "Свобода, равенство, братство", но сега искат да сложат край на всичко това," казва с безпокойство младежът.

Като "Лондонистан"

Пред бариера, поставена от полицията вчера сутринта, 55-годишният мароканец Абдерахман каза, че мюсюлманската общност е "двойно засегната": от една страна - заклеймявана, от друга - петнена от екстремисти. "Страхуваме се някой да не дойде и да открие огън по нас в джамията", казва Мохамед.

Рашид, приятел на Мохамед и Хишам, твърди, че кварталът е много спокоен, че в него няма терористични клетки, но за съжаление сега му е залепен такъв етикет.

Само че вече е доказано, че Моленбек привлича радикални ислямисти. "В това скромно малцинство има лица, известни в европейски мащаб, които привличат хора - както беше с "Лондонистан" преди 15 години", обяснява пред АФП експертът по въпросите на тероризма Клод Монике. Той разпознава "същия тип влияние, същите радикални проповедници" като в лондонския квартал.

Точно в Моленбек са живели през 2001 г. убийците на водача на муджахидините Ахмад Шах Масуд в Афганистан, както и Хасан ел Хаски, осъден като един от организаторите на атентатите в Мадрид през 2004 г. (при който загинаха 191 и бяха ранени 1800 души), или пък Мехди Немуш - главният заподозрян за атентата в Еврейския музей в Брюксел през май миналата година.

Извършителят на атаката през август във влак "Талис" от Амстердам за Париж - Аюб ел Хазани - пребивавал в същия квартал, у сестра си, преди да се качи във влака. И накрая, терористична клетка, разбита през януари във Вервие, също е имала връзки с Моленбек.

Сорая от Мароко, забрадена с черно покривало, смята, че полицията е трябвало да реагира по-рано и критикува липсата на контрол по границите. "Можеш да внесеш всякакво оръжие с кола, никой няма да знае", казва тя.

"Тенджера под налягане"

"Днес е съвсем ясно, че в Моленбек има развъдник на терористи. Това е проблем, който трябва на всяка цена да се реши", признава белгийският министър на вътрешните работи Ян Ямбон от фламандската националистическа партия "Нов фламандски алианс" в интервю за в. "Либр Белжик".

Във връзка със заминаването на млади бойци за Сирия той разкрива, че всеки месец от автономен район Брюксел, и особено Моленбек, заминават по няколко души.

"Средата, която намират в Моленбек, е истинска тенджера под налягане", казва политоложката Корин Торекенс, специалист по съвременния ислям, изброявайки "социално-икономическите трудности, образователните и професионалните проблеми, които се трупат в тази община".

"В тази благоприятна почва пускат корени джихадистките групировки", подчертава тя в интервю за в. "Соар", припомняйки, че преди Моленбек вниманието привлякоха други белгийски общини като Вервие и Вилворде: "Точно тук бяха регистрирани първите случаи на кандидат-джихадисти, поели към Сирия", допълва Торекенс.

Правителството на Шарл Мишел е подложено на силен натиск. "Поисках от службите за сигурност, от органите на правосъдието, от разузнаването да ни предложат мерки, за да можем да имаме, главно в Моленбек, по-организиран подход в борбата с радикализма", заяви премиерът либерал, обещал да представи "оперативен план за действие".

Източник: Франс Прес, БТА