Франция и Русия ще се бият заедно срещу общ враг за първи път от 1945 г.
Франция и Русия ще се бият заедно срещу общ враг за първи път от 1945 г. / БГНЕС

Сътрудничество между руските и френските военноморски сили в Средиземно море, тесни контакти между руските и френските тайни служби: за пръв път от 1945 г. Франция и Русия заедно ще се бият срещу общ враг - групировката "Ислямска държава".

"Френска корабна самолетоносачна група скоро ще пристигне в сектора ви. Трябва да се установи пряк контакт с французите и да се работи с тях като със съюзници", заяви Владимир Путин на заседание на генералния щаб на руската армия, посветено на военните операции в Сирия.

Кремъл спомена и принципното споразумение на Франсоа Оланд и Владимир Путин за по-тясно сътрудничество във военната област, но най-вече между разузнавателните служби.

Руският военен историк Михаил Мягков припомня, че последният път, когато Франция и Русия воюваха една до друга, беше, разбира се, през Втората световна война.

"Трябва да си спомним Втората световна война, когато Франция и Русия заедно воюваха срещу общ враг, който заплашваше да унищожи цялото човечество. Това е по-актуално от всякога днес, когато става дума за борба срещу враг като ИД, добавя руският историк.

Михаил Мягков припомня, че след визитата на генерал Де Гол в Съветския съюз през 1944 г. Сталин е настоял Франция да бъде обявена за победител в конфликта наравно с другите страни победителки. После обаче двете страни бяха разделени повече от 45 години от Желязната завеса.

След разпадането на СССР Франция и Русия работеха заедно в редица мироопазващи мисии на ООН, по-специално през 90-те години в бивша Югославия.

Борбата срещу морското пиратство край Сомалия, в която участват руските ВМС, също бе източник на тясно сътрудничество с европейските кораби на мисия "Аталанта" или американските, китайските и индийските патрули, с цел обезопасяване на един от най-ползваните морски маршрути в света.

След атентатите от 11 септември Русия първа обяви подкрепата си за САЩ. Москва споделяше разузнавателната си информация за талибаните с американските тайни служби и разреши на американските самолети да преминават през въздушното й пространство.

Дори и тогава обаче "това сътрудничество бе най-вече логистично", припомня Михаил Мягков.

"През Втората световна война нацизмът накара СССР и Запада да преодолеят идеологическите си различия. Дали организацията "Ислямска държава" ще се превърне в новия Хитлер?", запита се вчера в редакционна статия руският вестник "Ведомости".

При все това тепърва предстои отношенията между Франция и Русия да се съвземат от сътресенията на украинската криза и по-специално от решението на Франсоа Оланд през август 2014 г. да не се доставят двата бойни кораба "Мистрал", което предизвика гнева на Москва.

Макар и този проблем междувременно да беше уреден, като и двете страни са доволни от сключеното споразумение, източник от министерството на отбраната заяви, че френският министър на отбраната Жан-Ив льо Дриан и шефът на генералния щаб на армията генерал Пиер дьо Вилие не са имали никакви контакти с руските си колеги от избухването на украинската криза.

Източник: БТА