Париж като Бейрут. Или като Багдад... Кървавият петък 13 разтърси Франция из основи. Най-мрачните кошмари на френския политически елит се сбъднаха. Най-мрачните дни предстоят, а истинската война, която „Ислямска държава" обяви на Европа, все още не е започнала, разказва Нова телевизия.

А можеше да бъде и по-лошо...

„Това е трагедия, мисля, че е знак, че всички ни очаква труден живот. Животът ни оттук нататък ще бъде изпълнен с това и няма как да бъде спряно", разказа Стефан, жител на Париж.

„Този терорист, когото видях, не беше на повече от 25 години. Беше изключително спокоен. Видях го как уби друг човек", обясни очевидец, намирал се близо до един от атентатите.

Кои са тези хора, които хладнокръвно убиват повече от 130 души? Разузнавателните служби смятат, че белгийски гражданин, пътувал до Сирия, е организаторът на терористичните атаки в Париж. 27-годишният Абделхамид Абауд изглежда е един от организаторите и на няколко други планирани атаки в Европа.

„Доволни ли сте от този унизителен живот, независимо дали е в Европа, Африка, Америка? Все още ли си позволявате да се наричате мюсюлмани", казва Абауд.

Случайно или не, само преди няколко месеца в списание на „Ислямска държава" се появява интервю с ислямист, носещ същото име. Той се хвали как пътувал из цяла Европа, без полицията въобще да му обърне внимание.

„Търсете гордост и чест, ще я намерите само и единствено във вашата религия, в джихада", обяснява той.

„Във Франция има 6 млн. мюсюлмани. Могат да се намерят хора, които да ги превърнат във войници", обясни Алекс Йорданов, разследващ журналист.

Броени дни след атентатите в Париж, в „Моленбек" започва масирана операция. От десетилетия кварталът е уютен дом за ислямисти и терористични клетки. Наричат го квартала на многото религии - мястото, където радикални ислямитси се подготвят да посрещнат съдбата си. Там живеят и братята Абдеслам, единият от които се взриви на стадиона, на който се играеше футболен мач.

„Познавам го от дете, беше много приятен човек, шокиран съм, че го е направил. Не изглеждаше като ислямист, беше добре облечен, с дизайнерски дрехи, нямаше брада, беше умно момче, ходеше на училище, беше интелигентен", разказа негов познат.

Така се оказва, че големите проблеми на Европа са както външната заплаха, така и роденият, отрасъл и отглеждан на европейска почва тероризъм.

Другият проблем - ислямистите, радикализирали се в раздираната от гражданска война Сирия. Статистиката сочи, че поне 570 френски джихадисти са успели да стигнат до Сирия, за да се бият за „Ислямска държава". Някои ги определят като бомба със закъснител, която ще се взриви, когато се завърнат в Европа. Голям проблем са не само те, но и онези тихи хора, които се събират в кафенетата и заведенията на Стария континент, за да се радикализират помежду си, да превърнат омразата си към западното общество и неговите ценности в кръв и смърт.

Всяка година около 6000 европейци отиват в Сирия, за да се присъединят към терористични групировки. 1/3 от тях са граждани на Франция.

Но остава проблемът - ако ИД бъде разрушена като организация, къде ще отидат онези хиляди джихадисти, които са воювали на нейна страна и не са загинали? И тъй като Европа е географски близо, ще се окаже, че тя е логичната дестинация. Пристигнали на Стария континент, те едва ли ще се откажат от възгледите си. Дори напротив - като отмъщение ще се опитат да радикализират и включват в редиците си още последователи, за да се завърти колелото на терора отново.

Източник: Novanews.bg