Сирия стана изпитателен полигон за руското оръжие
Сирия стана изпитателен полигон за руското оръжие / БГНЕС

Само през последните четири дни руските въоръжени сили унищожиха 826 обекта на забранената в Русия терористична групировка "Ислямска държава" - върху ислямистките позиции в Сирия бяха хвърлени 1400 тона бомби с различно предназначение и изстреляни 101 крилати ракети с въздушно и морско базиране.

Бойните успехи на западната коалиция са далеч по-скромни. И освен Франция, изпратила към сирийските брегове група кораби начело със самолетоносача "Шарл де Гол", потенциалните ни съюзници не бързат много-много да се включат в бойните действия срещу ИД.

Самолетоносачът "Шарл де Гол" отплава с 26 изтребителя към Сирия

Американският самолетоносач "Хари Труман" засега не е пристигнал в Средиземно море, а Дейвид Камерън още не се е разбрал с парламента си; значи някъде към католическата Коледа кралски ВВС може и да се появят в небето на Сирия. Междувременно Русия задейства все нови сили и средства в операцията за възмездие, все по-интензивно нанася ракетно-бомбени удари.

Както заяви руският министър на отбраната армейски генерал Сергей Шойгу, през последния етап от операцията авиационната групировка действаше в двойно по-голям състав - 69 самолета, а морската групировка наброяваше 10 кораба, 6 от които в Средиземно море. Не бе потвърдено впрочем съобщението, че този път в удара с крилати ракети срещу обекти на ИД е участвала дизелово-електрическата подводница "Ростов на Дон" (от проект 636.6). Затова пък Каспийската флотилия отново използва комплекса "Калибър-НК". Изстреляни бяха 18 крилати ракети, които унищожиха 7 цели в провинциите Ракка, Идлиб и Алепо.

Русия ударила командни центрове и рафинерии на ИД в Сирия

В ударите срещу инфраструктурни и военни обекти на ИД се включиха и самолети от Далечната авиация. Летището в Моздок (Северна Осетия, б. р.) бе използвано за база от ескадрила далечни бомбардировачи Ту-22М3. Те нанесоха 42 удара по обекти на ислямистите в провинциите Дейр аз Зур и Ракка, съобщи командирът на въздушната група полковник Владимир Алесенко. От летище "Енгелс" в Саратовска област се вдигаха във въздуха стратегически бомбардировачи ракетоносци Ту-95МС и Ту-160.

Световната общност обаче се впечатли най-силно от двойката Ту-160, които излетяха от летище "Оленя" в Мурманска област, дозаредиха във въздуха и след като прелетяха 9500 километра, нанесоха от зоната над Средиземно море удар с прецизни крилати ракети по обекти на терористите в Сирия. Маршрутът на полета мина над Баренцово и Норвежко море, над североизточната част от Атлантическия океан и Гибралтарския проток - тъкмо там стана дозареждането, пред очите на натовците от местната база . . .

Путин: Операцията в Сирия показа бойната готовност на руската армия

Имаше и по-късо трасе, летците можеха да не заобикалят цяла Европа. Обаче не ставаше дума за обикновен полет. Първо, Русия за пореден път демонстрира възможностите на стратегическата си авиация - разгърнем ли маршрута в права линия, ясно личи, че руските бомбардировачи могат да действат и на други континенти. Второ, въздушните ни "стратези" още никога не бяха изпълнявали реални бойни задачи в такъв радиус (само учебно-бойни) и в този смисъл "Ислямска държава" послужи като един вид изпитателен полигон. Ще припомним, че ракетният комплекс с морско базиране "Калибър-НК" бе тестван вече два пъти в бойни условия. И се представи много добре.

Колкото и цинично да звучи, именно реалните бойни действия осигуряват най-добри условия за изпробване и доработка на техниката и въоръженията, за развиване на бойни умения, на тактиката за използване на оръжието. Както изтъкват вече експерти от чужбина, в Сирия руското командване залага на едновременни удари по всички "болезнени точки" на ИД - по петролните находища в района на град Дейр аз Зур, по обекти на джихадистите край градовете Ракка, Идлиб, Алепо и по околностите на Дамаск. И ето резултата: благодарение на руската авиация обстрелите на сирийската столица най-сетне спряха.

Руски Су-24 хвърли бетонобойни бомби срещу джихадистите в Сирия

Американските военни обаче явно не харесват нито руските оръжия, нито руския стил в бойните действия. В изявления за печата миналата седмица в Багдад говорителят на западната коалиция полковник Стив Уорън си позволи да се усъмни в данните от обективния контрол, представени от Русия, и заяви, че руснаците просто не можели да нанасят точни удари, тъй като според него "нямат прецизни боеприпаси и използват само неуправляеми бомби".

Полковник Уорън май още не е гледал репортажите на западните телевизии, на чиито кореспонденти бе разрешено да снимат всичко на летище "Хмеймим" * - включително как окачват на пилоните новички, с несвалени още етикети за качествен контрол коректируеми авиобомби КАБ-500.

Толкова за прецизните оръжия. А освен съобщеното вече, руските самолети са оборудвани с уникални прицелни комплекси, които дават възможност дори с обикновени фугасни бомби да се нанасят удари досущ като с прецизни оръжия. Летците не се оплакват от тези прицели (още са секретни дори названията им) - ако пък започнат, конструкторската компания увери пред "Независимая газета", че ще ги модернизира допълнително. И продължава да събира данни за употребата на прицелните комплекси в бойни условия.

Руските ВВС унищожили над 1600 обекта на ИД в Сирия

Американският полковник не харесва и нашата тактика. По повод въздушния удар, нанесен от 12 бомбардировача Ту-95 по столицата на "Ислямска държава" Ракка и нейни петролни находища, Уорън между другото заяви: "Това е допотопна тактика, ние вече не прилагаме такава". Точно там е въпросът - засега просто няма база за сравнение: за година и половина бомбардировки американските пилоти не постигнаха никакви съществени успехи, пък не се и товареха кой знае колко. Но може би точно това е модерната тактика на американските ВВС - да не летят и да не бомбардират? . . .

Говорителят на Пентагона Питър Кук впрочем бе принуден да признае, че ударите на руската авиация "улучиха самото сърце на ръководната структура на "Ислямска държава", също и петролните находища, от които ИД финансира повечето си военни действия". След подобно изявление всъщност няма за какво да спорим - и руските оръжия, и тактиката явно са минали теста в бойни условия.

* Авиобазата Хмеймим край Латакия, където е разположена сирийската групировка на Въздушнокосмическите сили на Русия, б. р., БТА