Музейни работници и библиотекари протестираха в Кърджали
Музейни работници и библиотекари протестираха в Кърджали / netinfo

Музейни работници, библиотекари и галеристи в Кърджали протестираха днес срещу ниското заплащане на труда си. По този начин те се присъединиха към „Деня на недоволството”, с  който днес  работещите в музеи, галерии, читалища и библиотеки от цялата страната протестират.

Първи пред сградата на Регионалната библиотека „Н.Й. Вапцаров” в 10.30 часа излязоха библиотекарите.  Да се финансират библиотеките според новоприетия стандарт за библиотечно-информационно обслужване, неделима част от Закона за обществените библиотеки. Да се увеличи годишната субсидия за издръжка на 1 библиотекар от 10 на 15 000 лв. Това са част от исканията, които обявиха служители на Регионалната библиотека „Н.Й.Вапцаров“ в Кърджали.  Друго приоритетно искане на библиотекарите е основната работна заплата в сектора да стане равна на две минимални работни заплати, за да достигне равнището поне на средната работна заплата в България.

Половин час по-късно – в 11 часа,  пред сградата на Регионалния исторически музей излязоха на протест и музейните работници. Те обявиха Ден на отворените врати за посетителите на музея като призоваха кърджалийци и гостите на града да посетят културната институция в знак на подкрепа.

„С проектобюджет 2016 вече достигнахме дъното! Музеите и галериите не са в състояние да осигурят минимални условия за опазване на културното наследство на България! Високо квалифицирани специалисти работят със заплати между 400 и 500 лева месечно, а заплатите на млади колеги от 1 януари 2016-та година ще бъдат повишени от 400 на 420 лв., заради увеличението на минималната работна заплата“, се казва в декларацията на работниците от музея.

Исканията им са да се увеличи бюджетът за политиката в областта на опазване на движимото и недвижимото културно наследство, за да може да се осъществи реформата в музейния сектор и започне реалното изпълнение на заложените приоритети, свързани с културните ценности в програмата на правителството. Настояват и за увеличение на единният разходен стандарт на 103-те музея и галерии с регионален характер и въвеждане на допълващ стандарт за открити площи и брой сгради. Искат да се увеличи работната заплата в сектора, минимум с 50%.

Ако не ни чуят, ще продължим да се борим и може би към януари месец ще преминем и към активни действия, като да речем да затворим музеите и галериите в страната, каза синдикалният  лидер соня Костадинова.

 

В Регионалния исторически музей в Кърджали работят 30 души общо, част от тях обслужват Художествената галерия „Станка Димитрова“. Костадинова припомни, че Музеят е паметник на културата от национално значение, а галерията от местно. Във фондовете на галерията и музея общо се съхраняват над 32 000 движими и недвижими културни ценности, които изискват средства за съхраняването им и за адекватното им популяризиране и представяне сред обществото.