Депутатите решиха: Без данък градинка и уикенд
Депутатите решиха: Без данък градинка и уикенд / снимка: БГНЕС
Депутатите решиха: Без данъчно облекчение за хора, помагащи за лечението на деца
82918
Депутатите решиха: Без данъчно облекчение за хора, помагащи за лечението на деца
  • Депутатите решиха: Без данъчно облекчение за хора, помагащи за лечението на деца

Парламентът отхвърли предложенията за облагане на земеделските земи, получили известност като „данък градина”, както и частичното облагане на автомобили и недвижими имоти с ДДС, ако се ползват и за лични нужди на собственика на компанията или т.нар. данък „уикенд”.

Със същата сила обаче народните представители отхвърлиха и предложението да има данъчно облекчение на физически лица, които правят дарение на семейства с деца, нуждаещи се от лечение. Това стана по време на второто гласуване на промените в Закона за корпоративното подоходно облагане.

Текстът предизвика широк дебат и се стигна до две гласувания. С гласовете на ГЕРБ и АБВ парламентът отхвърли и идеята.

Бюджетната комисия отхвърли данъците „уикенд" и „градинка"

Парламентът отхвърли предложението на Петър Славов и Мартин Димитров от Реформаторския блок да има данъчно облекчение на физически лица, които правят дарение на семейства с деца, нуждаещи се от лечение. „В много от случаите, особено при спешни и животоспасяващи операции, се извършват преки дарения, а те са дискриминирани спрямо останалите”, обясни пред Дарик Славов.

„Подготвих този законопроект с помощта на експерти да насърчи дарителството, когато се дарява в полза на конкретно лице, детенце, а не се дарява на някоя от многото организации, които в момента ползват такива данъчни преференции”, обясни Петър Славово.

„Мисля, че за всички е ясно, че след като дарителството е един строго личен акт, е нормално човек да може да каже на кого желае да дари тези средства. Некоректно е да се създава двойствен режим. Ако дарите на призната от държавата организация, да имате право на малка данъчна преференция. Ако обаче дарите директно на детенце, което обикновено е в такава ситуация, че няма време да чака средства от държавата, а много хора помагат, защо и за тях да не действа тази малка преференция. Тя наистина е толкова малка, че аз се учудвам на нежеланието на ПГ на ГЕРБ да подкрепи това наше предложение. Става дума за намаляване на едни 5% от годишната облагаема основа и то само на физическите лица. Не говорим за фирмите, ако това ги е притеснявало, че приходите в хазната ще намалеят”, обясни Славов. 

Законопроектът за въвеждане на данъчно облекчение за дарители, които са дали средства за лечение на болни деца обаче ще бъде вкаран отново за разглеждане в пленарната зала, каза още Славов.